Грузинската култура е тясно свързана с култа към храната и напитките – и всеки, който е посетил тази кавказка страна, знае това. Популярният Gaumarjos и масите, отрупани с мезета са чест спомен у посетителите на Грузия.

Какво е типично за грузинската кухня?

Грузинската кухня се различава с характерните си ястия, разнообразие и висока калоричност. Грузинската гастрономия е повлияна от историята, особено значение оказва местоположението ѝ по пътя на коприната. Освен говеждо, овнешко и пилешко, грузинците обичат още патладжани, сирена, орехи, чушки, боб и пресни билки. Грузинските ястия са разнообразни и ще намерят своите привърженици както сред месоядните, така и сред почитателите на вегетарианската кухня.

tbilisi 1
Грузински специалитети, включително chaczapuri и khinkali© iStock

Какво да опиташ в Грузия?

Грузинската храна е много популярна сред европейците, както се вижда от кавказките ресторанти в почти всеки голям европейски град. Опитай най-важните ястия от кухнята, която е комбинация от вкусове на различни национални ястия от Кавказ и Източна Европа с щипка влияние от Персия и Турция.

Haciapuri

Докато италианците имат пица, а американците бургери, грузинците имат хачапури. Трудно е да се намери по-популярно ястие в Грузия от това. Грузинската печена палачинка със сирене се предлага в няколко варианта, които се различават по пълнеж, форма и начин на сервиране.

Khinkali

Традиционните кнедли, пълни с месо, са в основата на кавказката кухня. Хинкали се сервират в много варианти, но се ядат по един и същи начин. Дегустацията на хинкали винаги започва с прецизно отхапване от тестото, след това опитване на пълнежа и накрая изяждане на цялата кнедла.

Lobiani

Лобиани е чудесно предложение за вегетарианците. Той представлява пшеничен сладкиш с плънка от боб, който е особено популярен в Грузия под формата на рачули хачапури. Ястието идва от Рача, географски регион, разположен в подножието на Голям Кавказ.

Kharcho

Харчо е традиционна грузинска телешка супа с орехи, които ѝ придават гъста консистенция. Темпераментът на тази обилна яхния е подсилен от подправки под формата на сминдух и смлени семена кориандър.

Tonis Puri

Традиционен грузински хляб, приготвен по стара рецепта. Дължи характерните си вкус, форма и име на метода на печене – в специална пещ. Той е един от грузинските специалитети, които ще откраднат сърцето ти.

Badrijani

Истинска вегетарианска феерия в чиния. Пържен патладжан с плънка от орехи и чесън с нар. Звучи изкушаващо, нали?

tbilisi 2
Традиционна грузинска вечеря © iStock

Къде в Тбилиси да хапнеш бюджетно?

Грузинците се гордеят със своята кухня и култура и са готови да споделят рецепти за най-добрите ястия или препоръки за местни ресторанти. В Грузия няма да е нетактично да попиташ директно за добър и евтин ресторант, където се хранят местните. С голяма вероятност след такъв въпрос ще се окажеш на оживена маса в грузинско домакинство. И е напълно възможно това да не е само една вечер, а няколко дни на пиршества и общи наздравици, придружени от легенди и вълнуващи истории.

tbilisi 3churchkhela
Churchkhela, грузински специалитет, приготвен от ядки и грозде © iStock

Грузия все още е сравнително евтина страна. Столицата обаче си има свои собствени правила, затова винаги е добре да знаеш къде са изгодните местенца за хапване. В следващите редове ще споменем няколко изгодни и доказани ресторанта в Тбилиси.

tbilisi 4
Подправки на пазар в Грузия © iStock

Khinkali House

Популярен бар с хинкали, често оценяван от кулинарни блогъри. Типични тук са вкусните грузински ястия на добра цена. Най-често сервираното ястие са грузинските кнедли в няколко варианта – от месни до такива с плънка от сирене, картофи и гъби. Няма да е идеалното място за романтична вечеря, но определено е подходящо за гладни ловци на местни специалитети, независимо за коя част от деня става дума. Ресторантът работи 24/7.

Racha Restaurant – грузинско пиршество в мазето

Вкусна грузинска храна на добри цени. Тук ще хапнеш правилно приготвени хинкали, питателна супа харчо и страхотно печено пиле. Ресторантът е известен и с местното домашно вино и вкусната лимонада.

Salobie Bia – усети вкуса на боба в грузинската кухня

Малкият грузински ресторант Salobie Bia е приветстван сред местните като един от най-добрите в столицата. Главният готвач и неговите грузински специалитети ще изненадат всеки с нестандартния си вкус, текстура и сервиране. Най-големите шедьоври тук са ястията с боб, включително невероятни лобиани или хачапури. Салата от домати, джонджоли или сорбе от сливи с бял шоколад ще сътворят същинско пиршество в устата ти. Списъкът с вина е впечатляващ с богата гама от местни реколти. Има и евтино, но вкусно домашно вино на Besini Winery. Само за пример – тук вечеря за двама с гарафа вино ще ти струва малко над 10 евро.

Mravaljamieri – грузинско пиршество с много танци

Едно от най-ярките места на гастрономическата карта на Тбилиси. Грузинците го посещават на тълпи, заради страхотната кухня, приличните цени и уникалната артистична обстановка. В ресторант Mravaljamieri кулинарният празник е придружен от национални танцови представления и концерти с народна музика на живо. Това място никога не спи и често е домакин на сватби, семейни тържества и благотворителни събития. Ако искаш да видиш как се забавляват грузинците, трудно ще намериш по-подходяща кръчма в столицата.

tbilisi 5
Тбилиси © iStock

Какво да видиш в Тбилиси?

Мегаполисът с над един милион жители е все по-популярна дестинация сред европейците. Причина за това е както възможностите за пътуване като цяло, така и с нарастващата симпатия към грузинските култура, кухня и история. Двудневен престой в столицата е достатъчен, за да разгледаш спокойно всички забележителности на града. И като стана дума за тях, добре е разглеждането им да започне от Tawisuplebis moedani – централното място в града със символично значение. Именно тук се провежда известната Революция на розите – стъпка към демократични промени в страната и историческо събитие, отекнало в световните медии.

tbilisi 6
Тбилиси © iStock

В Тбилиси понякога можеш да се почувстваш като в национален парк. Добър пример е водопадът Легвтахеви, разположен в самия център. Черешката на тортата е старият град, чийто флагман е най-старият квартал на града Абанотубани. Именно тук можеш да отидеш в една от многото стари сярни бани, за да се почувстваш още по-добре. Посещението на Тбилиси не би било пълно без шофиране нагоре по хълма Сололаки, за да видиш крепостта Нарикала. Успокояващо изживяване е посещението на парк Rike.

Това са само малка част от възможностите, които градът предлага. Не забравяй да използваш изследователското си любопитство и да откриеш още невероятни кътчета в столицата на Грузия. Със сигурност има много и те очакват! 


Instagram

Търсиш конкретно място?