Ако караш ски и търсиш ново вдъхновение, то тази статия е точно за теб. Има поне няколко страни, в които зимното приключение придобива съвсем ново значение и ще ти разкажем именно за тях. Ще ти разкрием и как радостта от планинските ски може да се съчетае с посещение на невероятни атракции.

Къде да караш ски в Европа?

Ски “меката” в Европа несъмнено са популярните алпийски курорти във Франция, Австрия, Италия и Швейцария. Разбира се, това не означава, че няма други места извън тези страни, където можеш да се насладиш на целия зимен сезон. Напротив!

narty deska
©iStock

Къде освен по известните алпийски писти да караш ски?

Всички почитатели на слънцето и южния климат ще бъдат възхитени от пистите в Каталуния и Сицилия. Почитателите на непокътнатата планинска природа ще харесат Грузия, а ловците на атракции ще се изгубят на изкуствения склон във футуристичния Ски Дубай. Изобилие от предложения осигуряват и американските ски курорти – идеални за най-взискателните.

Грузия – ски в Голям Кавказ

Дългосрочните добри условия на кавказките склонове са възможни благодарение на географското разположение. Близостта на петхилядниците и Черно море се отразява благоприятно на количеството и потока на снега, както и на втвърдяването на настилките. Грузия за ски е гаранция за кавказко гостоприемство, вкусна храна, по-ниски цени и най-вече невероятен суров пейзаж на все още девствените планини в тази част на света.

Гудаури – гордостта на Грузия за спускане

Ако посетиш Грузия, определено отиди да караш ски в най-големия и популярен планински курорт. През 80-те години на миналия век властите на СССР създават ски курорт за богати посетители от Западна Европа. Зимният спортен сезон тук продължава 5 месеца, а най-високата точка е на 3276 м надморска височина. Цели 18 ски лифта и над 52 км писти сред красивата природа на дивите планини на Кавказ ти гарантират невероятно преживяване.

gruzja ski snowboard
Грузия ©iStock

Семейно спускане в Бакуриани

Тази ски база, разположена на 200 км от Тбилиси, разполага с 9 модерни лифта и над 20 км ски писти. Средното му разположение (1700 м надморска височина) и средната трудност на маршрутите го правят добра отправна точка за семейства с деца.

Местия в планините на Голям Кавказ

Това е най-отдалеченият ски курорт от грузинската столица, предлагащ 3 ски писти, пригодени както за аматьори, така и за опитни скиори. Скиорите ги очакват феноменалните пейзажи на Сванетия – обикновено наричан “най-красивия регион на Грузия”. Районът, известен с многобройните си църкви и отбранителни кули, ще те очарова.

 

Испания – ски в Пиренеите

Испания е най-планинската страна в Европа след Швейцария. Това е истински рай за всички любители на зимните спортове, защото сезонът за ски и сноуборд започва в края на ноември и началото на декември и приключва едва в началото на пролетта.

Каталунските Пиренеи

Каталунските Пиренеи са първият регион в тази планинска верига с добра ски инфраструктура. Ски курортите като Boí-Taüll и Baqueira-Beret са популярни сред французите и испанците. Ла Молина от своя страна е най-старият ски курорт в страната, само на 150 км от каталунската столица. Известен е с големия брой безоблачни дни в годината. Когато караш ски в тази част на страната, е невъзможно да пропуснеш Барселона, ​​където можеш да се насладиш на топлия средиземноморски климат след завладяващата зимна приказка в планините.

pireneje ski snowboard
Пиренеи ©iStock

Арагонските Пиренеи

Можеш също така да караш ски на перфектно адаптираните склонове в Арагонските Пиренеи. Тук ще откриеш ски курортите Candanchu, Cerler и Astún.

 

Сицилия – ски с гледка към Етна и морето

Сицилия най-често се свързва със слънцето, шам-фъстъка, красивите плажове и отличната италианска храна. Удивително е, че слънчевият остров също има свой истински ски курорт.

Ски в Piano Provenzana

Piano Provenzana се простира над едноименната борова гора, придавайки ѝ почти алпийски пейзаж. Самата атракция са гледките към Етна и Йонийско море, а при ясно време дори към съседния остров Калабрия. От гледна точка на скиор или сноубордист е трудно да се намерят по-красиви летни пейзажи през зимния сезон. Синьото на Йонийско море създава изключителен контраст със снега, а върхът на вечно димящия 3300-метров вулкан не може да бъде забравен.

snowy etna
Етна ©iStock

На разположение на гостите са 4 ски лифта – 1 седалков (Puchoz Tanaurpi) и 3 T-bar лифта (Anfiteatro, Monte Conca, Coccinelle). Това са общо почти 8 км ски писти на надморска височина между 1800 и 2310 м.

 

Дубай – най-добрият ски курорт в Близкия изток

Ако преди десетилетия някой беше казал, че зимните спортове могат да се практикуват в Персийския залив, вероятно малко хора щяха да повярват. Междувременно от почти 20 години в Дубай можеш да караш ски в специално създаденото за това съоръжение. Hello Ski Dubai е най-големият затворен ски курорт в Близкия изток. Тази мощна инвестиция се намира в един от най-големите търговски центрове в света – Mul al-Imarat и е създадена със средствата от Majid Al Futtaim.

wydmy sanboard
Сандбординг ©iStock

Ски Дубай е нетипично място, със сигурност на него трябва да се гледа не като на професионален ски курорт, а като атракция, каквато е спускането със сноуборд по дюните. Курортът в Дубай предлага 5 ски писти, най-дългата от които е 400 метра. Входният билет за два часа ски струва еквивалента на 60 евро. Разбира се, цялата зимна екипировка се наема на място. Зимният център на Дубай разполага с общо 22 500 квадратни метра изкуствен сняг, а планината за ски е висока 85 метра. Създателите на Ski Dubai уверяват, че на пистата можеш да се почувстваш като в известните алпийски курорти, благодарение на стилизираните съоръжения, наподобяващи планинските хижи от този тип в Австрия или Швейцария.

 

САЩ – зимни спортове отвъд океана

Съединените щати притежават чудесни условия за зимни спортове, поради невероятните си природни дадености – има няколко планински вериги в страната, които от своя страна предлагат на скиори и сноубордисти над 300 модерни ски курорта. Това е най-скъпата от алтернативните ски дестинации, споменати в тази статия, но предлага най-много за напреднали скиори.

vail usa ski snowboard
Vail Ski Resort в Колорадо ©iStock

Vail Ski Resort в Колорадо

Третият по големина ски курорт в САЩ се намира в Колорадо и предлага 234 км добре поддържани маршрути за маниаци на зимни спортове на височини между 2457 и 3433 метра. Ски курортът Вейл е един от най-известните ски курорти в САЩ. Намира се в средата на Скалистите планини. Модерната елегантност и вечният стил на ваканционното селище се преплитат с бита на стария запад. Вейл е посещаван от най-различни хора – от каубои до много богати личности, дефилиращи в скъпи кожи по дървените подове на местните хижи.

 


Instagram

Търсиш конкретно място?