Да бъдеш стюардеса е считанo за една от най-представителните професии. Спретнатият вид, усмивката, която е винаги на устните на красивите млади жени в самолета, както и необичайната среда, са предпоставки тази професия да изглежда идеалната. Но дали е така?

Air hostess2 284x500

На първо място, не е никак лесно да станеш стюардеса. Минималните изисквания са доста строги – завършено средно образование, идеален говорим английски, добро здравословно състояние, никакви черни точки в досието, опит при работа с хора… И това е само минимумът, който трябва да покриете. Някои авиокомпании изискват от служителите си да говорят поне един допълнителен чужд език поради редовните им дестинации извън англоговорящия свят. Други залагат изключително много на външния вид – American Airlines дори бяха обвинени преди време, заради тяхна кампания, която поставя красотата на служителите (и мъже и жени) на първо място при подбора.

 

Друг пример е възрастовата дискриминация при подбора на стюардесите.

Air hostess

Друг недостатък на тази работа е постоянното движение. По всяка вероятност ще ти се наложи да смениш местожителството си с някое удобно за полетите, които обслужва авиокомпанията, за която работиш. А напрежението и невъзможността да завържеш трайни връзки, както и да поддържаш нормални контакти с приятелите си и семейството, също не са за подценяване.

Не забравяй също, че случаите, в които можеш да разгледаш даден град, до който пътуваш са малко. Все пак си на работа. Често стюардите и стюардесите просто преспиват в съответния град и нямат нито времето, нито възможността да се поразходят или да разгледат някоя забележителност.

flight attendant

Затова е важно да решиш от какво бих могъл да се лишиш в името на тази мечтана работа. Определено високото заплащане и приключенския, авантюристичен дух на професията са привлекателни, особено за младите хора, но понякога това съвсем не е достатъчно…

Виж още: 6 малко известни факта за стюардесите


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?