Всяка страна има свои традиции и обичаи при изпращането на старата и посрещането на Новата година.

Тук сме събрали само част от интересните и любопитни неща, които се случват на Нова година в различните краища на света.

Албания

Нова година в Албания се празнува по свой собствен начин. Страната празнува Нова година както на 1-ви януари, така и на 21 март – традиционната в Албания Нова година (Nowruz).

Първоянуарската Нова година се посреща с различни тържества вкъщи или в баровете и клубовете из цялата страна, съпроводени от стрелба с пистолет и фойерверки.

Ако пътуването ти в Албания съвпадне с местната Нова година, можеш да видиш някои от традиционните ритуали на Албания, които се изпълняват по това време. Тържествата на Nowruzе продължават дванадесет дни, като всеки местен си купува нови дрехи и цветя за случая. Основен ритуал е чупенето на глинени буркани и лъжици, като музиката също е важна част от Албанската Нова година. Хората пеят и танцуват, за да приветстват с песен и добро настроение Новата година.

Алжир

Ежегодно събитие, известно като „Yennayer“, отбелязва началото на новата стопанска година. Днес Алжир празнува Нова година, като провежда празници, които се различават в различните региони. В провинция Кабилия, много от децата носят декоративни татуировки от къна, семействата подготвят традиционни ястия като кус-кус с месото на домашен заколен петел.

Друга общност пък, празнува като подготвя специален хляб с билки, събрани от пустинята.

Някои от районите на Алжир, които не са от Амази, също се присъединят към новогодишните събития. Непосредствено след молитвите за залез, членовете на семейството вечерят и разменят подаръци. Децата очакват посещение от „Yennayer Woman“ (еквивалент на Дядо Коледа в женски вариант), която обикаля през нощта от къща на къща, носейки бонбони и подаръци.

Аржентина

Традиционно новогодишните тържества в Аржентина включват късна вечеря с близки приятели и членове на семейството. Веднага щом часовникът покаже дванадесет часа, хората излизат навън, за да се порадват на красивите фойерверки и да  пеят, танцуват и празнуват до ранни зори.

Има и няколко интересни традиции, които  повечето аржентинци спазват.

case

Една такава необикновена и необичайна традиция е да се обикаля къща с куфар в ръка, вярвайки, че това ще гарантира повече пътувания през следващата година.

Друга традиция е да се яде боб на Нова година, което се прави с убеждението, че това ще гарантира успехи в настоящата работа или ще отвори врати за по-добро кариерно развитие през следващата година.

Друг популярен обичай е плуването в частни и обществени басейни, реки и езера.

В първия ден от Новата година аржентнците предпочитат да посещават църкви и катедрали, за да се помолят за щастие, мир и просперитет. И въпреки че това не е строга традиция, възрастните хора дават на децата от семейството подаръци.

Белгия

Новата година в Белгия има свой цвят и чар, които напомнят за колониалната същност и богатата култура на страната. Основната част от празника е веселието с величие. Нова година в Белгия се посреща с разкошна храна и изискани вина, а във въздуха се носи миризма на курабийки, сладкиши и свещи.

Децата купуват украсена хартия с ангели и цветни рози, която използват, за да напишат поздравителни картички на своите родителите и близки. Хората разменят подаръци и си дават обещания, свързани с настъпващата година.

Китай

Ако си в Китай по време на Нова година, ще чуеш хора, които ти желаят „Gung Hay Fat Choy“. Не се притеснявай, това е Честита Нова година на китайски.

china

Новогодишните тържества са голямо събитие в Китай и продължават един месец. Китайската Нова година също се нарича и „Пролетен фестивал“. Той започва от средата на последния месец на годината и приключва през първия месец на новата година.

Особено интересни са последните 15 дни от Новогодишните тържества, като всеки ден от тях има своето специално значение и обичаен начин на празнуване.

За да се подготвят за Нова година, китайците почистват къщите си, връщат парите, които дължат и купуват нови дрехи. Те също така осветяват къщите си и го украсяват с декорации в червен цвят.

Други странни и различни обичаи по света

Италианците носят червено бельо, а на трапезата слагат свински бут и леща, като признак на късмет и богатство през новата година.

Шотландците ходят на гости дори на хора, които не познават. Обичай е да излизат облечени като коминочистачи.

Португалците закачат над новогодишната маса добре запазен грозд, и докато часовникът отмерва дванадесетте удара, всеки бърза да откъсне и изяде последователно 12 зърна, като в същия момент си намисля желание за всеки един от дванадесетте месеца.

Японците посрещат новата година рано сутринта на 1 януари, поздравяват се с чаша студена вода и след края на обичайните 108 камбанни удара всеки бърза да се изкачи на високо, за да приветства слънцето.

Етиопците запалват огромни огньове, около които устройват тържества, шествия, игри и танци.

Гвинейците в новогодишната нощ излизат на шествие, предвождано от слонове, които са символ на сила и богатство.

В Беларус необвързаните жени се състезават в необичайна игра, чиято цел е да наредят купища с царевица и да изчакат, за да видят чии зрънца петелът ще изкълве първи. Счита се, че победителката има най-сериозни шансове да се омъжи през предстоящата година.

Виж още: Най-впечатляващото Коледно дърво за 2018

 


Instagram

Търсиш конкретно място?