Гърция – привидно овладяна, привидно позната до съвършенство… и все пак може да изненада. Тя е не само древни руини и красиви плажове, но и истински кулинарен рай и процъфтяващ център на съвременната култура. Разгледай 5-те облика на Елада и виж дали Гърция е правилната дестинация за теб.

1. Гърция за любителите на славната история

Тя е люлка на философията, демокрацията и олимпийските игри. Вероятно първата ти асоциация, когато чуеш Гърция, е богата, величествена история. Нищо чудно – едва ли има по-добра дестинация за любителите на древното минало. И често това минало се оказва наистина, ама наистина древно. В град Кносос на остров Крит можеш да посетиш руините на дворец, за който се твърди, че е принадлежал на легендарния цар Минос.

© iStock

Според оценките дворецът е на възраст между 3400 и 4000 години. Това означава, че е с цели 1500 години по-стар от Партенона в Атина! Дворецът е част от Минойската култура, а самата тя е само една от многото завладяващи глави от историята на Крит. В продължение на 465 години островът е принадлежал на Венеция. Други 239 – на Османската империя. Всеки от тези епизоди (ако няколко века могат да бъдат описани по този начин) е оставил множество следи в материалното и нематериалното наследство на най-големия гръцки остров.

2. Гърция за кулинари

Ако си от пътешествениците, за които едно пътуване не може без кулинарен туризъм, то в Гърция си на точното място! Въпреки че гръцката кухня не е направила същата „кариера“ като италианската или френската, на почивка в Гърция гастрономите ще бъдат предоволни. Прясна риба? На една ръка разстояние. Сувлаки или гирос в пита? Класиките на гръцката улична храна. Не толкова очевиден, но също чудесен избор за любителите на добрата храна може да бъде остров Кос. Кулинарната култура винаги е отражение на историята на дадено място. Това не е по-различно на този остров, разположен точно до турския бряг, където влиянието на кухнята от островите Додеканези и ориенталските традиции на Мала Азия се смесват свободно.

И така, какво си струва да опиташ в таверните на Кос? Морските дарове – като октопод или калмари – са очевиден избор. Но не и единственият възможен! Кухнята на острова отразява неговата земеделска и пасторална история. Ето защо там ще можеш да опиташ например красотири – сирене от овче и козе мляко, покрито с винена утайка (затова е популярно като лека закуска към чаша вино). Сред водещите ястия на острова са питаридия (домашно приготвена паста с месо) и катимериа (банички със сирене, често сервирани с домашен мед). Сред кулинарните богатства на острова е, разбира се, зехтинът с отлично качество.

©iStock

3. Гърция за любителите на природата

Обикновено свързваме Гърция с безбройните средиземноморски острови, така че е лесно да забравим за планините. Неслучайно планинският масив Олимп е заемал толкова важно място в древните вярвания на елините. Митикас, най-високият връх на този масив и в цялата страна, остава доста трудна дестинация за катерене. За щастие, в Гърция има изобилие от трекинг маршрути, така че със сигурност ще намериш най-подходящия за теб.

Добрата новина е, че не само в континентална Гърция можеш да катериш планините. Страхотна идея за екскурзия може да бъде планината в Крит – например веригата Лефка Ори с известното дефиле Самария. Невероятно разнообразие от спиращи дъха пейзажи те очаква и в Корфу. Разположен точно до бреговете на Албания, този остров ще те изуми с живописните си планински вериги, белите скали, китните маслинови горички, тучните зелени горски масиви и, разбира се, плажовете край лазурните води. Ако имаш късмет, ще мернеш делфини!

© iStock

4. Гърция за ценители на съвременната култура

Ако се наситиш на руините на храмове и на мраморните статуи, можеш да разнообразиш с малко разглеждане на съвременна гръцка култура. В столицата те очаква Националният музей за съвременното изкуство (EMST). По улиците из града също можеш да опознаеш част от него. Освен всичко друго, Атина е и място с процъфтяваща техно сцена – феновете на рейв партитата определено няма да бъдат разочаровани.

Ако вече познаваш столицата или е твърде голяма за теб, имаш алтернатива. Солун е град с много дълга, мултикултурна история (нищо изненадващо за Гърция) и въпреки това градът е някак си „млад“. Тук те очакват разнообразен нощен живот, артисти, превземащи постиндустриалните пространства, музикални и филмови фестивали и какво ли още не. Нищо чудно, че Солун е не само вторият по големина град в Гърция, но и творческият център на страната.

© shutterstock

5. Гърция за любителите на силни усещания

Ако си пътешественик, който винаги търси адреналиновите преживявания, Гърция няма да те разочарова. Да вземем например Санторини. Островът се асоциира главно с белите си сгради и черните плажове, но може да ти предложи много повече! От гмуркане във вулканична пещера или край потънал кораб, до уиндсърф, кайтсърф или ветроходство. Изборът от изживявания тук е богат, така че любителите на водните спортове и адреналина ще останат доволни.

Популярна дестинация от Санторини е Неа Камени. Островче в близост, което се е образувало след вулканично изригване през 16. век. Именно лунният пейзаж на вулканичния кратер и великолепната гледка към залива привличат туристите тук. Любопитното е, че Неа Камени все още се смята за активен вулкан, поне на теория. Въпреки че последното му (и доста малко) изригване се е случило през 1950 г., островът продължава да се наблюдава от сеизмолозите.

© iStock

6. Гърция за теб

Гърция не е особено голяма държава нито като площ, нито като население. В същото време това е страна, която може да зарадва почти всеки тип пътешественик. Ако харесваш хилядолетното наследство, в Гърция можеш да видиш и научиш много по темата. Ако предпочиташ чудесата на модерния свят, то тук имаш идеални условия за пищен градски живот и блажена почивка на плажа. Ако пък искаш от всичко по много, можеш да започнеш с гурме вечеря на о-в Кос, да разгледаш живописните планински пътеки и накрая да се насладиш на творческия кипеж в Солун. Както виждаш, в Гърция има какво да се прави и разглежда, затова резервирай почивката си още сега! 

Статията е подготвена в сътрудничество с Aegean


Instagram

Търсиш конкретно място?