Кападокия или „Земя на красивите коне“  се намира в Турция, провинция Невшехир. Кападокия има уникално историческо и културно наследство. Там се намират впечатляващи природни скални образувания, които са се формирали преди милиони години, а в близост до това внушително място, преди 4000 години се е намирал действащ вулкан. Природата е изваяла футуристични форми от изстиналата лава, а местното население, издълбавало в засъхналата магма своите домове, храмове и параклиси.

Kapadokya logo

Кападокия представлява комплекс от музеи на открито с голямо историческо и културно значение, намиращ се под опеката на ЮНЕСКО. Тук имате възможност да се насладите на уникални и невиждани другаде по света скални форми – пирамиди, гъби, комини и всичко друго, което въображението ви може да си представи. Дестинацията се посещава от приблизително 2 млн. туристи годишно, идващи от различни точки на света, за да видят този феномен и да се потопят в мистичната атмосфера на града.

В националния парк Гьореме можете да разгледате изумителните манастири, църкви, параклиси и къщи, издялани в меките скали преди стотици години. Обектът обхваща врязани в скалите светилища, които се явяват уникални по рода си паметници на византийското изкуство. В отделните жилища и подземни градове има свидетелства за традиционнен живот, който датира от четвърти век. 

кападокия 2лого

Най-голямата атракция в Кападокия, е полетът с балон над скалните образувания. За целта трябва да заявите желаниято си на местна фирма и да станете много рано сутринта. Взимат ви с автобусче и ви отвеждат до парашутната плащадка. Точно на изгрев слънце сте във въздуха, на около 800 метра височина и посрещате един от най-красивите и романтични изгреви, заобиколени от множество други шарени балони. Местните, които управляват балоните, на места снишават балона, за да можете съвсем отблизо да видите скалите или някоя интересна фигура, която природата е сътворила. Краят на тази обиколка с балон завършва с чаша шампанско и сертификат, че сте летяли с балон.

И за да сте сигурни, че не сте пропуснали нищо, можете да отседнете в малко по-нестандартен хотел – в скала. Така ще бъдете сигурни, че това ще е едно от най – вълнуващите и незабравими пътувания, за което ще се сещате с усмивка и безброй красиви снимки.

 

Виж още: Алберобело – в света на приказките

 


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?