karnawal 2020 featured.jpg

Когато стане дума за карнавали, вероятно повече хора се сещат за този в Рио де Жанейро. Макар най-голямото, най-колоритното и най-шумното парти в Бразилия определено да си заслужава посещението, той не е единствен достоен за списъка ти с карнавали.

Подобни незабравими емоции можеш да изживееш и с дори по-близко, по-кратко и по-евтино пътуване до Тенерифе или Венеция например. Какво интересно ще се случва тази година на карнавалите в Рио, Санта Крус де Тенерифе и Венеция ти разказваме в следващите редове.

Карнавалът в Рио де Жанейро
Карнавалът в Рио де Жанейро © Emanuel Tadeu on Pexels

Карнавалът в Рио де Жанейро

Рио де Жанейро скоро ще бъде пищно украсен с пайети и пера, а улиците ще се оживят от тълпите хора, танцуващи самба. Карнавалът в Рио ще се проведе от 9 до 17 февруари 2024 г. Традицията за това събитие започва още през 1840 г., когато португалците организират маскарада „Entrudo“ в Рио, включващ полка и валс (вместо днешния самба). Тогава карнавалът се провежда седмица преди Пепеляна сряда, която бележи началото на Великия пост за католическата църква. Името на самото събитие „карнавал“ идва от думите „карне“ и „вале“, или “сбогом на месото”.

Епицентърът на карнавала в Рио, с неговия екстравагантен и оживен самба парад, е Sambadrome. Това е голяма бетонна конструкция, дълга 700 метра, простираща се по булевард Marques de Sapucaí, където има специални платформи за наблюдение от двете страни. Мястото е толкова голямо, че могат да се поберат до 90 000 души! Ако искаш да си един от тях, имай предвид, че Sambadrome е събитие с билети. Цената им за 2024 г. започва от 24 $ за стандартен билет и правостоящо място и стига до 794 $ за VIP достъп. Най-бързо се продават билетите за събитията в неделя и понеделник, които се посещават от голям брой бразилци. През останалите дни от седмицата на карнавала също има много атракции, но те обикновено са по-тихи.

Sambadrome
Sambadrome © iStock

Бразилският карнавал – не само на Sambadrome

Без съмнение карнавалът в Рио е най-големият, най-колоритният, най-шумният и най-веселият спектакъл на Земята, както и най-важното събитие в бразилския културен календар. Въпреки че основната му атракция са парадите на Sambadrome, „el carnaval“ не се ограничава само до това да се възхищаваш на танците по време на събитията с билети. На карнавала можеш да се забавляваш страхотно и да танцуваш самба по време на уличните събития, които го съпътстват. През това време градът наистина не спи! Можеш да посетиш безплатните улични партита, организирани от танцовите школи и музикалните групи – общо над 300! В квартал Cinelândia можеш да танцуваш на музика от 40-те и 60-те години на миналия век. Най-старата улична група в Рио, Cordao do Bola Preta, пък свири на Avenida Rio Branco.

Почивка на плажа по време на карнавала

Между самба парадите и уличните партита в Рио де Жанейро съвсем спокойно можеш да си починеш на плажа. Най-красивите плажове в Рио са не само известният Копакабана и съседният Леме, но и Ипанема с неговите високи вълни, особено подходящи за любителите на уиндсърфа. По-тих, но също толкова впечатляващ плаж, е Barra da Tijuca или просто Barra, дълъг почти 18 километра! Можеш да стигнеш до тази феноменална лагуна не само с кола, но и с автобус и метро. Ако искаш спокойствие и тишина, без поривисти ветрове, характерни за тази част на Бразилия, се отправи към плажа Vermelha. Той е наричан “червения плаж”, заради розовия нюанс на пясъка.

Организирай пътуването си до Рио още сега!

Карнавалът в Тенерифе

Карнавалът в Санта Крус де Тенерифе е вторият по големина в света след този в Рио де Жанейро. Мнозина го смятат за най-добрия по рода си, поради приятелската и безопасна атмосфера на уличните партита и шествия. Несъмнено това е най-дългият карнавал – през 2024 г. първите атракции започват още на 12 януари! Ако не искаш да си взимаш дълга отпуска и да харчиш цяло състояние за билет до Бразилия, Тенерифе е идеалният избор да се потопиш в карнавалния дух. В първия ден на карнавала в Тенерифе ще се проведе гала откриването и ще започне изборът на тазгодишната Кралица на карнавала в три възрастови категории. Основните събития обаче се провеждат малко по-късно. На 9 февруари е парадът за откриването, а на 13-и – Coso de Carnaval – най-големият карнавален парад в Санта Крус де Тенерифе. Тази последна дата е толкова важна, че е обявена за неработен ден в Тенерифе.

Тенерифе
Тенерифе © iStock

Карнавалът в Тенерифе е най-„бразилският“ от всички карнавали, организирани в Испания. Това означава, че е шумен, весел, цветен и с много танци. Участниците в парадите взимат пример от тези в Рио де Жанейро, обличайки се в пера и ярки, привличащи вниманието костюми. Основната тема на карнавала в Тенерифе през 2024 г. е “светът на телевизията”.

Тенерифе – не само карнавални забавления

Тенерифе е идеалното място да съчетаеш забавлението в ритъма на карнавалната музика с релакс на слънце. Можеш да се отдадеш на активна почивка, като се разходиш из дефилето Masca или до вулкана Teide, най-високият връх в Испания. А за още повече адреналин – да сърфираш в курортите на Плая де лас Америкас, включително на плажовете Троя, Дел Бобо и Плая Хонда. Ако искаш малко спокойствие и тишина след шумната нощ, можеш да се излежаваш на някой от плажовете в района на Санта Круз де Тенерифе, като Лас Тереситас, с неговите палми, Болуло, с черния си вулканичен пясък, или уединения Лас Гавиотас. Местните вкусове ще те очакват в баровете на площад “Испания”.

Карнавалът във Венеция

Историята на венецианския карнавал е много дълга, датираща чак от 14. и 15. век, че дори и по-рано, но достига най-голяма популярност през 17. век. По някое време маскарадите във Венеция  са забранени за дълго време – до 1979 г., когато тази красива традиция най-накрая е възродена. Тази година карнавалните тържества във Венеция започват на 8 февруари и продължават до 13 февруари.

Карнавалът във Венеция
Карнавалът във Венеция © iStock

Това, което отличава натоварените дни преди Великия пост в града на Канале Гранде, е преди всичко необикновената красота на маските, които са същински произведения на изкуството. Това определено е и един от най-оригиналните сувенири, които можеш да си вземеш оттам. С подходящото облекло (всяка година има различна тема, към която трябва да се придържаш), можеш да се слееш с радостната тълпа, събрала се на площад “Свети Петър”. Не го пропускай, защото това е най-важното и основно място за събитията, които се провеждат по време на Венецианския карнавал. Най-известната традиция е “Полетът на ангела”, която официално открива карнавала. По време на събитието се организират балове, улични пърформанси, театрални представления, шествия и празнични разходки с гондола. С две думи – имаш огромен избор и невероятните емоции са ти гарантирани!

И още настроение…

По време на карнавала музиката се превръща в универсален език, чрез който да изразиш себе си и да се свържеш с хората – без да проронваш дори една дума. Ако искаш още музикални изживявания след карнавалното парти, тогава определено посети някой концерт! Изживей енергичната атмосфера на концерти на чуждестранни изпълнители, за които можеш да закупиш билети на eSky.bg. Така пътешествието ти ще бъде още по-невероятно и незабравимо! Buon viaggio!


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?