Колкото повече се приближаваме до датата 31 декември, толкова повече светът се готви да се събере и да отпразнува отминаващата година и пристигането на новата година. Всички култури, използващи годишен календар, празнуват Нова година, а празничното й посрещане датира отпреди 4 000 години, когато в първия ден от новата година са се организирали празненства в древен Вавилон.

iStock 1025550352

Но Новата година пристига по различно време в различните краища на света и много хора се питат коя страна ще посрещне 2019 година първа и къде Новата година ще дойде последна?

 

Коя страна първо празнува Нова година?

Фойерверките, които се издигат над пристанището на Сидни символизират началото на глобалните новогодишни празненства за много хора по света, но ще се изненадаш като чуеш, че Австралия не е първата страна в света, която посреща Нова година.

Малките тихоокеански острови Тонга и Самоа са сред първите, които ще посрещнат 2019 г., a след това идва и ред на Нова Зеландия, Фиджи, Русия, Австралия.

 

new year

Къде 2019 година ще „пристигне“ последна?

Последните места, на които ще има заря и ще се лее шампанско за идващата година ще бъдат малките отдалечени острови на САЩ.

Остров Бейкър и Айлънд Хауланд ще посрещнат Нова година около обяд на 1-ви януари, когато българите вече ще са станали от сън.

Час преди тях, Новата година ще посрещне американската Самоа, която се намира на около 560 мили от Тонга и където местните жители и посетителите ще са посрещнали 2019-та доста преди това.

Приблизително тогава, когато ние, в България приключваме празненствата и си лягаме (рано сутринта), започват фойерверките и наздравиците в Доминиканската република, Венецуела, Боливия, Бахамските острови, Ямайка и други.

Именно тази часовата разлика ни дава възможност да посрещнем Новата година повече от веднъж, обикаляйки земното кълбо, което е едно доста интересно и нестандартно преживяване.

 

Виж още: Най-вълшебната Коледна реклама

 


Instagram

Търсиш конкретно място?