karnawal hero.jpg

Когато става дума за карнавал, повечето хора си представят Рио де Жанейро. И няма как иначе – събитието в Бразилия е най-голямото, най-колоритното и най-шумното парти в света. И все пак има и едно по-близко местенце, където човек също си струва да отиде за подобно атрактивно парти. Става дума за Тенерифе, където също можеш да се забавляваш в ритъма на музиката и да усетиш карнавалния дух. Настани се удобно, тъй като в следващите редове ще ти разкажем за карнавалите в Рио и Санта Крус де Тенерифе и за атракциите, които те очакват там през карнавалния сезон 2023 г.

Кога е карнавалът в Рио?

Карнавалният фестивал в Рио де Жанейро ще се проведе от 17 до 25 февруари 2023 г. Тогава градът ще се премени в пайети и пера и ще се оглася от звуците на самба, общите песни и от овациите на почти милион души от цял свят. Защо точно тази дата? Всичко започва през 1840 г., когато в Рио за първи път португалците организират маскарада „Entrudo“ с полка и валс вместо самба. Карнавалът се организира седмица преди Пепелна сряда, отбелязвайки началото на Великия пост в Католическата църква. Самото име на събитието – карнавал – се отнася именно за този период. Произлиза от думите „карне“ и „вале“ и означава… сбогом на месото. Символичното начало на карнавала в Рио е коронясването на крал Момо от кмета на града. То ще се проведе на 17 февруари и ще постави началото на множество балове, паради и улични партита. 

Tancerze podczas karnawału © Emanuel Tadeu on Pexels
© Emanuel Tadeu on Pexels

Карнавал в Бразилия – къде и какво да очакваш?

Епицентърът на карнавала в Рио с неговия екстравагантен и изобилен парад на самбата е Sambadrome. Тази голяма бетонна конструкция, дълга 700 метра, с трибуни за гледане от двете страни на авеню Marques de Sapucaí, може да побере до 90 000 души! Ако искаш да видиш най-пъстрите костюми и най-добрите танцьори, не се бави, а час по-скоро си купи билет за този зашеметяващ спектакъл. Цената им е достъпна – за събитието през 2023 г. струват от 24 долара за неномерирани и правостоящи места. Е, ако искаш да си във VIP зоната, това може да ти струва и  до 794 долара. Не забравяй, че билетите за събитията в неделя и понеделник се разпродават най-бързо. През останалите дни от карнавалната седмица също не липсват атракции, но все пак е малко по-спокойно.

Tancerze samby na sambodromie © iStock
© iStock

Бразилски карнавал 2023 – не само Sambodrom

Отиди на безплатните улични партита, организирани от танцовите школи и групите музиканти – blocos e bandas. Те са над 300! В квартал Cinelândia можеш да танцуваш на музика от 40-те и 60-те години. Най-старата улична група в Рио, Cordao do Bola Preta пък свири на Avenida Rio Branco. В Рио не е за изпускане и изпълнението на култовата група Banda de Ipanema с известната им тематична песен “Cidade Maravilhosa”. Ще я откриеш например в парка General Osorio, на булевард Vieira Souto и на Rua Visconde de Piraja.

Plaża Ipanema w Rio de Janeiro © iStock
Плаж Ипанема © iStock

Карнавалът в Рио де Жанейро – релакс на плажа

Между самба парадите и уличните партита в Рио де Жанейро можеш да възстановиш силите си на прекрасните плажове с бял като сняг и мек като кадифе пясък. Най-красивите плажове в Рио са не само известният и забавен Копакабана и съседният Леме, но и Ипанема с високите вълни за любителите на уиндсърфа. Плажът Barra da Tijuca, или просто Barra пък се простира на почти 18 километра! Можеш да стигнеш до тази феноменална лагуна не само с кола, но и с автобус и метро. Тишина и спокойствие без поривистите ветрове, характерни за тази част на Бразилия, ще намериш на Vermelha. Наричат го “червения плаж” заради розовия нюанс на пясъка.

Карнавалът в Тенерифе

Карнавалът в Санта Крус де Тенерифе е вторият по големина карнавал в света след този в Рио де Жанейро. Поради приятелската атмосфера на уличните партита и парадите, мнозина го смятат за най-доброто събитие от този тип. Без съмнение той е и най-дългият – през 2023 г. първите атракции ще започнат още на 20 януари! Ако не искаш да си взимаш дълга почивка и да харчиш цяло състояние за билет до Бразилия, то Тенерифе е идеалната възможност да усетиш карнавалния дух.

Przyjaciele podczas karnawału © iStock
Приятели на фестивал © iStock

В първия ден от карнавалните празненства в Тенерифе се провежда гала откриването и започва изборът на тазгодишната кралица на карнавала в три възрастови категории. Основните събития обаче са планирани за малко по-късно. На 15 февруари ще се проведе гала събитието на кралицата, на 17 февруари ще бъде парадът за откриването на карнавала, а на 21 февруари ще се състои най-големият карнавален парад в Санта Круз де Тенерифе – Coso de Carnaval или Coso Apotheosis. Последната дата е толкова важна, че в Тенерифе този ден е обявен за официален празник.

Карнавалът в Тенерифе – какво да видиш и опиташ?

Карнавалът в Тенерифе е най-„бразилският“ от всички провеждани в Испания. Това означава само едно: шумен, весел, цветен и с много танци. Участниците в парадите, по примера на тези от Рио де Жанейро, се обличат в пера и лъскави и привличащи вниманието костюми. Темата на тазгодишния карнавал в Тенерифе е “Ню Йорк”. Затова може да очакваш парадите да върнат участниците в 20-те години на миналия век, по времето на Великия Гетсби… За да празнуваш с местните, се присъедини към парадите на 19, 25 и 26 февруари. Тогава можеш да се забавляваш с още близо 500 000 други хора в парадите Sábado de Piñata. През нощта танцувай на уличните партита Carnaval en la Calle – не забравяй да носиш забавни или бляскави дрехи. Друго интересно събитие е “погребението на сардината”, което представлява маскарадно шествие преди Великия пост. Участниците носят черно като част от траура за бедната сардина. През 2023 г. той е насрочен за 22 февруари.

Kobieta podziwiająca widok na góry na Teneryfie © iStock
Гледка към Тенерифе © iStock

Санта Круз де Тенерифе – не само карнавални атракции

Тенерифе е идеалното място да съчетаеш купона в ритъма на карнавалната музика с почивката под слънцето. Тук можеш да почиваш активно и да направиш преход в дефилето Masca или до вулкана Teide, който е най-високият връх в Испания в националния парк Teide. Можеш също да караш сърф в района на така наречените Las Americas, включително и по плажовете Troya, Las Cuevitas, Del Bobo и Playa Honda. Други интересни възможности за посещение са колониалните градове, известната Пещера на вятъра и скалите Лос Гигантес. Не по-малко вълнуваща е и възможността да видиш със собствените си очи 800-годишната драконова драцена.

Ако искаш спокойствие след нощ на забавление, можеш да прекараш времето си мързеливо на някой от плажовете в района на Санта Крус де Тенерифе. Такива са например Las Teresitas с палмовите дървета, Bollullo с черен, вулканичен пясък или уединения Las Gaviotas. Можеш също така да опиташ местни вкусове в кръчмите на Plaza de España. Дневната температура тук през февруари ще достигне 26 градуса, така че със сигурност ще можеш да презаредиш батериите си преди да се върнеш обратно.


Instagram

Търсиш конкретно място?