hero kapadocja.jpg

Турция е изключително известна като страна на евтини ол инклузив пътувания с гарантирано страхотно време, вкусен кебап и обляна в слънце ривиера. Това обаче е само едно от лицата на страната, в която можеш да намериш абсолютно всичко. Един от най-прекрасните региони е Кападокия. Какво си струва да се прави там? Предстои да разбереш!

Какво да видиш в Турция?

Когато става дума за места за посещение и разглеждане в Турция, списъкът е дълъг. Първото нещо, което идва на ум е Истанбул, възхитителен на всяка крачка, свързващ два континента и цивилизации. Друго очарователно място са варовиковите тераси на Памуккале, които в древността били част от спа града Хиераполис. Пълна с наследство е източната част на страната с исторически градове като Шанлиурфа, Мардин и Мидят. И накрая езерото Ван, околните манастири и мистичната планина Немрут.

Starożytne uzdrowisko Hierapolis © iStock
© iStock

Най-известната забележителност на Анадола обаче е Кападокия, която поради забележителната си природа все по-често се сравнява с йорданската Петра или с египетските пирамиди. Вулканичните пейзажи правят изключително впечатление и са дело на вятъра и водата, които заедно хилядолетия наред са творили грандиозни скални образувания.

Widok na przepiękną Kapadocję © iStock
© iStock

С какво е известна Кападокия?

Земята на носещи се във въздуха балони, лунни пейзажи и абсолютно космически изглеждащи къщи, издълбани в скалите, е исторически регион на централен Анадол. Смята се, че хората населяват района от бронзовата епоха насам. Основните туристически атракции са селата в Кападокия с къщи, издълбани в склоновете, византийски църкви с ослепителни фрески и лабиринтни подземни градове. Кападокия е идеалната дестинация за любителите на природата и историята.

Долините на Кападокия са сред най-добрите места в Турция за туризъм и конна езда, а самият регион е сред топ местата в света за летене с балон. Как да стигнеш до Кападокия? Най-бързият и евтин начин е със самолет. Кападокия има две летища – Невшехир Кападокия (NAV) и Кайсери Еркилет (ASR). И двете летища имат ежедневни директни полети от Истанбул – от летищата Истанбул (IST) и Сабиха Гьокчен (SAW). Колкото до цените на билетите на местните превозвачи, те наистина са конкурентни.

Domy wykute w skale © iStock
Къщи, издълбани в скалите © iStock

Полет с балон

Полетът с балон със сигурност трябва да е сред нещата, които непременно да опиташ в Кападокия! Неслучайно туристи от всички краища на света се стичат на това място, за да изживеят този емблематичен ритуал, с който е известен регионът по целия свят. Тази необичайна атракция се предлага от редица местни компании, най-често в пакет с трансфер от хотела и шампанско. Летенето с балон продължава един час и често се провежда при изгрев или залез слънце. Колко струва един полет с балон над Кападокия? Цените не са от най-високите предвид невероятната природа на Кападокия. Сутрешните полети започват от 160 евро на човек, но е важно да ги резервираш доста по-рано.

Lot balonem nad Kapadocją © iStock
Кападокия © iStock

Кападокия е вълшебно място, където е вълнуващо дори само да наблюдаваш издигащите се във въздуха балони. Ежедневно над скалистия пейзаж политат почти 150 цветни балона. Ако обичаш изгреви и залези, то тук със сигурност ще се насладиш на гледки като никои други.

Открит музей и подземен град

Ако искаш да изживееш нещо автентично и древно, тогава отдели време, за да се насладиш на гърбатите каменни скали и на пещерите на Зелве. Селището, което до 9. век било манастир, а до 20 век проспериращо село, днес е открит музей. Близкият контакт с природата и запознаването със старото наследство несъмнено прави музея един от най-интересните в света.

Niesamowite formacje skalne © iStock
Удивителни скални образувания © iStock

Подземният град Каймаклъ е скален лабиринт от помещения, свързани с тунели, които са разположени на осем нива. Четири от тях са отворени за туристи и можеш да ги разгледаш. Деринкую е най-дълбокото подземно убежище в Кападокия. Тесните пространства са събрани надълбоко в земята и са уникални. В този подземен лабиринт има пещера с параклис и много жилищни и складови помещения, които да разгледаш. Можеш също така да видиш характерната система от вентилационни шахти, използвани от жителите на Деринкую.

Kamienne miasto w mieście Göreme © iStock
Каменният град © iStock

На турска баня

Културното наследство на Турция е притегателна сила не само за нейните жители, но и за посетители от цял свят. Докато си в Кападокия, си струва да отидеш на традиционната турска баня, наречена хамам. Това ще бъде преживяване, различно от всичко познато в западната култура. Хамамът е комбинация от сауна с масаж и обилна пяна. Участникът в церемонията лежи по бельо върху нагрята мраморна плоча в парна стая с красива орнаментика, докато от глава до пети е подложен на различни процедури.

Typowa łaźnia turecka © iStock
Типична турска баня © iStock

Сафари из каменния град

Наемането на джип или АТВ е още един начин за опознаване на природните чудеса на Кападокия и възможност за незабравим прилив на адреналин! Вулканичният терен на долините Sword, Love и Rose е идеален за лек офроуд, съчетан с разглеждане на забележителности. Има много фирми, предлагащи сафари програми с цени, започващи от 20-30 евро за 2 часа каране в района.

Като част от програмата се правят почивки на най-интересните панорамни точки, за улавяне на спиращи дъха гледки. Популярна традиция, увенчаваща редица атракции за чуждестранните туристи в Кападокия, са личните сертификати за участие и сервирането на шампанско накрая.

Off-road w niesamowitej scenerii © iStock
Офроуд сред невероятни пейзажи © iStock

Разходка по залез слънце

Едно от най-интересните неща в Кападокия е нейният уникален пейзаж. В региона има много страхотни туристически пътеки, но най-красивите долини на Кападокия са между селата Гьореме и Чавусин. Това е същински рай от различни скални форми в пастелни цветове, създаващи пейзаж, подобен на старо пустинно селище. Удивителни са скритите в скалите църкви и убежища на отшелници от византийската епоха. Между скалите има буйни овощни градини и зеленчукови парцели, които все още се обработват от местните фермери. На място ще откриеш и много туристически пътеки, които могат да ти отнемат от 1-2 до повече часове.

Zachód słońca nad Kapadocją © iStock
Залез над Кападокия © iStock

Тук конната езда също е много популярна. Поради скалистия терен тя е по-подходяща за средно напреднали, отколкото за начинаещи. Ако не яздиш, тогава спокойно можеш да се насладиш на един преход в долината Ихлара. Това е зелена долина в дъното на 100-метрова клисура в югозападна Кападокия. Оградена от грапави, отвесни скали, долината Ихлара е същинско райско кътче, пълно с високи тополи и плодородни ферми. Хипнотизиращата река Мелендиз тече 14 километра от село Селиме до село Ихлара. През византийския период мястото било любимо за убежище на отшелнически общности от монаси, които издълбали църкви и манастирски комплекси в скалите.

Какво виждаш, Турция е вълнуваща дестинация, която ще те впечатли и изненада по много начини. Опознай я, като резервираш своя полет още сега!


Instagram

Търсиш конкретно място?