Bella Italia! Където и да попадна в Италия ще бъда щастлива и ще се чувствам на мястото си, всяко едно кътче от тази държава ме кара да я харесвам все повече и повече...Природа, забележителности, храна, хора, език…Може ли да е по-хубаво?

Но Италия не се изчерпва само с Рим, Милано и Неапол– несъмнено безспорни фаворити сред всеки турист, но чувал ли сте за Матера?

Matera лого

Матера или Сасси ди Матера – в буквален превод –  камъните на Матера е град в Южна Италия, регион Базиликата. Избран за Европейска столица на културата 2019г., заедно с град Пловдив, Матера влиза в списъка със световно наследство на ЮНЕСКО.  Интересното при този град е, че първите му жители започват да дълбаят домовете си в скалите и така превръщат Матера в уникален каменен град, в който от всеки ъгъл „наднича“ пещера. Градът е като лабиринт и колкото и време да прекараш в него, няма да запомниш откъде си дошъл и откъде трябва да се върнеш. Дори местните хора признават, че често се губят, но това може само да ти даде предимството всеки път да откриваш някое ново местенце, което никога преди това не си забелязвал.

В Матера ще имаш възможност да посетиш популярните скални църкви, които можем да срещнем и на други места в Италия, но не и в това изобилие. Също да усетиш атмосферата на типичните скални жилища, които въпреки не толкова големите си размери са давали покрив на големи семейства, заедно с животните им.

Градът се е превърнал в предпочитан декор на много филмови екранизации, като една от най-известните е „Страстите Христови“ на Мел Гибсън.

Къде другаде би могъл да наемеш пещера вместо хотел, да изпиеш кафето си в пещара или да похапнеш пица „Маргарита“ отново в пещара? И не мисли, че в това има някаква бутафория…не, пещерите са напълно истински и естествени, в което можеш да се увериш сам от влагата и ниската, постоянна температура, която ще те разхлади в горещите месеци от годината. Разбира се, ако това е твърде „екзотично“ за вкуса ти, би могъл да получиш съвсем стандартно хотелско настаняване на подходяща надморска височина.

Попадайки там няма как да не се почувстваш късметлии, защото само преди около 60 години градът е бил застрашен от разрушение и цялостно обезличаване, но населението е съумяло да го запази и превърне в интересна и нетрадиционна дестинация.

Виж още: Как да удължиш лятото си

 


Instagram

Търсиш конкретно място?