Метеора представлява голям манастирски комплекс в Гърция, състоящ се от 9 запазени манастира, от които 6 са действащи. Всички те са построени на върховете на труднодостъпни скали, което прави гледката наистина впечатляваща.

Meteora
© iStock

Комплексът възниква през X век и съществува досега без прекъсване на монашеската традиция, като през 1988 г. Метеора е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Има доста теории за произхода на тези каменни образувания, като най-популярната е, че те са възникнали преди около 60 милиона години, когато днешната Тесалийска равнина е била дъно на голямо езеро, заобиколено с планини. Многобройните планински потоци са се вливали в езерото и са отлагали наноси по склоновете му. След катаклизъм водите на езерото са се оттекли в морето, потоците са отмили по-меките седименти и са формирали скалните образувания на Метеора. Действително, на пръв поглед монолитните скални формации са изградени от плътно споени обли речни камъни с различни размери. Така в резултат на въздействието на водата, вятъра и температурните амплитуди се образуват масивните каменни стълбове, които получават името Метеора (на гръцки: μετέωρα – в превод „висящи във въздуха“). 

Метеора изглежда феноменално и е изключително посещавана от туристи от цял свят, които искат да се докоснат до тази светиня и да видят с очите си тази сюрреалистична гледка.

Скалният комплекс е доказателство, че Гърция не е само плажове, вкусна храна и узо, а и много история и места, които няма къде другаде да видиш. Разбира се, не забравяй, че това е манастирска обител – следва да си с подобаващо облекло и да спазваш определено поведение. 😉

Организирай своето пътуване в Гърция сега!

FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?