Няма как да посетиш Венеция и да не отделиш малко време на островите Мурано и Бурано. Те са не по-малко романтични, красиви и с удивителна атмосфера. До тях се стига с корабче, намират се в близост до Венеция и определено няма да съжаляваш, че си били там!

Мурано

Кой не е чувал за Мурано и прочутото стъкло Мурано? Може да се намери под всякаква форма – бижута, вази, различни фигурки, магнитчета и сувенири.

Murano logo

Първоначално Мурано се развива като рибарско пристанище и се свързва с производството на сол. Става известно със стъкларството и по-конкретно с изработката на лампи по-късно, когато във Венеция забранили производството на стъкло, поради голямата опасност от пожар. Така принудили стъклопроизводителите да се преместят на Мурано. По този начин стъклото се е превръща в основен поминък на местните жители, а заради безбройните фурни, които осветяват небето всяка нощ, Мурано е известен още като „Островът на пламъците“. Всеки може да наблюдава как се правят различни предмети от стъклото в многобройните работилнички, а има и места, на които сами може да опитате да изработите своя сувенир.
Най-посещаваните забележителности на острова са двете главни улици с многобройните магазини за стъкло, както и църквата „Св. Св. Мария и Донат“, дворците „Palazzo da Mula“ и „Palazzo Giustinian“.

Бурано

След като си се нагледал на стъкло под всякакви форми и си си купил интересни предмети, е време да смениш буквата „М“ с „Б“ и да отскочиш до Бурано. Заслужава си дори само, за да се разходиш из уличките с цветни фасади и да направиш едни от най-колоритните си снимки. Легенда разказва, че всяка фасада е в различен цвят, защото това е помагало на рибарите в миналото да разпознават домовете си в гъстата мъгла, която понякога падала над града. Не знаем дали това е вярно или не, но при всички положения е много нестандартно и красиво. Има различни теории и затова дали може да се сменя цветът на къщата – едните твърдят, че веднъж боядисана, фасадата си остава в този цвят завинаги. Други версии пък казват, че ако някой реши да пребоядисва жилището си, следва да пусне молба до Общината, за да му кажат кои са позволените цветове в района.

Burano 1 logo

Освен с разнообразието от цветове, Бурано е известно и с дантелата си, която съперничи на брюкселската и е емблема на града. Жените в Бурано се считат за най-добрите в Италия в създаването на фини дантели, дантелени дрехи и аксесоари. Благодарение на специална техника, наречена „Punto in Aria“ те  създават произведения на изкуството, и въпреки, че в съвремието производството на дантела не е това, което е било преди, все още техниката може да бъде видяна в специализираното училище „Scuola di Merletti“, както и пред различни сувенирни магазини.

Не пропускай да посетиш и църквата с наклонената кула и музеят на дантелата.

 

 
 

 


Instagram

Търсиш конкретно място?