Ароматна, с пухкави краища и тънка коричка. Така накратко звучи неаполитанската пица – една от най-известните в света. Как обаче се усеща на вкус квинтесенцията на италианския вкус можеш да разбереш в някое от местата с най-добра пица в Неапол. Води си бележки, започваме!

Пица Наполетана – единствената пица, която ще ядеш в Неапол

Ако попитаме произволна група туристи с какво е известен Неапол, пицата със сигурност ще бъде един от първите отговори. И в това няма нищо учудващо! Неаполитанската пица завладява вкусовите рецептори на почти всеки, опитал я, независимо от възрастта и кулинарните му предпочитания. Тайната на нейния вкус се крие в традиционната рецепта, базирана на местни продукти.

Символът на местната кухня на Неапол обаче е още по-специална. Рецептата за неаполитанска пица, предавана от поколение на поколение, е защитена от ЮНЕСКО и е включена в списъка за нематериално наследство. Дори нещо повече – ресторантите, които искат да сервират автентична неаполитанска пица, трябва стриктно да спазват рецептата.

Каква е рецептата за неаполитанска пица?

Неаполитанската пица се приготвя с италианско пшенично брашно тип 00 (или със смес от брашно тип 0), морска сол, мая, вода с ниво на киселиност (pH) между 6 и 7 и температура 16-22°C. Тестото се замесва на ръка или с миксер на ниска скорост, след което се оставя за дълго време да втаса. Пицата се оформя с ръце, така че тестото да е с дебелина 3 мм и стегнато по краищата. Традиционната неаполитанска пица е с максимален диаметър 35 см.Една от ключовите съставки са доматите San Marzano, които растат в подножието на Везувий. Именно те придават специфичния вкус. Какво друго има в нея? Това зависи от вида неаполитанска пица, която искаш да опиташ. Едно нещо е сигурно – винаги се прави с качествени местни продукти.

Резервирай изживявания преди пътуването си!

Две от най-популярните разновидности са простите, но вкусни пица Маринара – с домати, риган, зехтин и чесъни класическата пица Маргарита – доматен сос, парченца моцарела (от биволско или краве мляко), зехтин, настъргано твърдо сирене и босилек.

Два вида неаполитанска пица: печена във фурна на въглища и пържена

Неапол крие много аса в кулинарния си ръкав. В пицариите класическата неаполитанска пица е на преден план, но не по-малко популярна е и т.нар. fritta, или пържена пица. Каква е разликата между пицата фрита и традиционната неаполитанска пица? Традиционната рецепта за неаполитанска пица включва не само местните съставки и начина на оформяне на тестото, но и начина на изпичане – в пещ на дърва. Тя се пече при температура около 500° за 60-90 секунди. За да запазят качеството на тестото, най-добрите пицарии в Неапол се грижат пицата да бъде сервирана на клиента възможно най-скоро след като излезе от фурната. Препоръчва се това да стане до максимум 10 минути.

Пържена пица в Неапол © shutterstock

Пържената пица е друг вариант за любителите на пица, която е също толкова ароматна, но по-хрупкава. В този случай пицата се пържи в загрято на около 175 градуса олио. Самата пица може да бъде кръгла или във формата на лодка (калцоне). Пълнежът също е различен от класическата неаполитанска пица. Пържената неаполитанска пица изкушава с комбинация от рикота, фиор ди лате или моцарела провола, салам или ciccioli (късчета мазно свинско месо) и всичко това прекрасно съчетано с белени домати и пикантна нотка черен пипер.

Гледка към крайбрежието на Неапол © shutterstock

Колко струва пицата в Неапол?

Ако искаш да опиташ традиционна неаполитанска пица в пицария или ресторант, се приготви да дадеш около 5 евро. Това е цената на пица маринара или маргарита. Имай предвид, че неаполитанската пица се продава на цяло и се яде с прибори, от центъра на тестото към краищата, които се потапят в останалия зехтин или доматен сос. Друг вариант е да нарежеш пицата на парчета и да ги сгънеш като сандвич.

Имай предвид, че тук пицата също е улична храна. Затова потърси места с надпис “Pizza a Portafoglio”, където се предлага сгъната пица в хартия. Колко струва пицата в Неапол в този вариант? Можеш да си купиш сгънати и увити в хартия парчета пица за около 2 евро, докато пържената пица обикновено струва около 3-4 евро. Цените в ресторантите и уличните сергии не са твърде високи. Все пак избягвай места, където неаполитанска пица или портафолио се продават за 10 евро. Това са туристически обекти, а ястията, които предлагат, обикновено не са от най-високо качество.

Виж офертите за полети и настаняване в Неапол!

ТОП 5 популярни пицарии в Неапол

Ако искаш да посетиш някои от най-известните пицарии в Неапол, ето няколко предложения:

1. L’Antica Pizzeria da Michele

Определено най-известната пицария в Неапол, благодарение на Джулия Робъртс и емблематичната сцена от филма „Яж, моли се и обичай“, в която актрисата яде пица в Pizzeria da Michele. Пицарията обаче придобива култов статус много по-рано, благодарение на вкуса на пиците, които се приготвят на място. Има 4 варианта, от които можеш да избираш: маргарита, маринара, марита и косака, всяка от които струва между 5 и 5,50 евро. Почти винаги има опашка, затова се приготви да почакаш малко. Със сигурност ще си струва!

Адрес: ул. Cesare Sersale, 1, 80139 Неапол.

Пица Маринара © shutterstock

2. Gino e Toto Sorbillo

Пицария, обичана както от туристите, така и от местните. Това е една от най-старите пицарии в района, работеща от 1935 г. Тук можеш да хапнеш вкусна неаполитанска пица, а ако обичаш пържена пица или просто искаш да пробваш много добра пържена пица, ще я намериш в другия ресторант в Неапол, който е специализиран в това – Antica Pizza Fritta da Zia Esterina Sorbillo.

Адрес: ул. dei Tribunali, 32, 80138 Неапол.

3. Di Matteo

Според едни това е най-добрата пицария в Неапол, според други пък е една от топ 5. При всички случаи си струва да хапнеш тук. Ресторантът е на два етажа и предлага класически и пържени пици, както и възможност да опиташ специалитетите на пицарията, посещавана от самия Бил Клинтън.

Адрес: ул. Tribunali, 94, 80138 Неапол.

4. La Figlia Del Presidente

Това е пицария, чийто занаят се предава през 3 поколения. Тя е известна със своето меню, включващо цели 40 различни варианта пица! Благодарение на това тук дори и най-големите кулинарни критици ще намерят нещо по свой вкус. Ако харесваш необичайни комбинации и искаш пица с Нутела например, непременно посети това място.

Адрес: ул. Grande Archivio 23/24, 80138 Неапол.

5. Starita

Пицария, чиято история започва чак през 1901 г. Добрите отзиви за нея водят до отварянето на още пицарии под името Starita в различни части на света. Едно от култовите ястия на заведението, освен неаполитанската пица разбира се, се нарича “рогата на Марадона”. Това е дълбоко пържена пица във формата на подкова, с пълнеж от рикота, ciccioli и черен пипер.

Адрес: ул. Materdei, 27/28, 80136 Неапол.

Пица с гледка към Неапол © shutterstock

Най-добрата пица в Неапол? Попитай местните

Къде е най-добрата пица в Неапол? На този въпрос най-добър отговор могат да ти дадат местните. Те предпочитат местата с жива музика и с голямо разнообразие от италианска кухня. Затова смело се слей с тях и хапни вкусно и приятно! 

1. Trattoria Nennell, 1949

Пицария, предлагаща вкусна неаполитанска пица и традиционни италиански ястия. Каквото и да привлича местните тук, със сигурност е гаранция за добро забавление. Танцуващите и пеещите сервитьори определено ще те изненадат, но и ще приповдигнат духа ти.

Адрес: Vico Lungo Teatro Nuovo 103/104/105, Quartieri Spagnoli – 80134 Неапол.

2. Trattoria Caprese

Тук можеш да хапнеш както преди обяд, така и късно вечер. Ресторантът предлага класически и пържени пици, както и месни и рибни ястия. Ако искаш да си гарантираш мястото, направи резервация предварително и се приготви за забавление в ритъма на италианската музика.

Адрес: ул. Luca Giordano, 25, 80127 Неапол.

Други популярни пицарии в Неапол включват: Gorizia 1962, Pizzeria al. 22 n.70, Pizzeria Imperatore 1906 и 50 cal. Която и да избереш, със сигурност ще опиташ неустоими вкусове, за които ще разказваш дълго след това! 


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?