Ла Саграда Фамилия, проектирана от Антониo Гауди, привлича толкова много хора, които искат да я видят, че туристическите автобуси, таксита и скутери подсказват къде именно се намира тази забележителност. Смята се, че около три милиона души са посетили църквата през 2016 г., а още седем милиона са били там, за да видят отвън интересната архитектура.

Има много готически църкви в Испания, но тази е различна. Първо, тя не прилича на готическа църква – изглежда сякаш е построена от кости и пясък. Но има и още нещо, което я отличава от класическата, стара готическа катедрала и това е, че не е стара.

sagrada 2

Катедралата „Саграда Фамилия“ е най-голямата постройка в прослава на Светото семейство в Испания. Проектът на катедралата включва три величествени фасади: източна, посветена на рождеството на Христос, западна – изобразяваща Страстите Христови, и южна – възхвала на името му, която е и най-голяма от всички.

Всяка фасада има по четири кули, символизиращи дванадесетте апостола. Заоблената кула във форма на купол над апсидата е символ на Божията майка. Четири големи кули, посветени на четиримата евангелисти, обграждат централната, най-висока кула, символизираща Спасителя.

 

Катедралата е дело на „любимия син на Барселона“ – Антонио Гауди и е най-големият му проект. Когато завършва средното си образование през 1878 г., директорът на училището заявява: „Господа, днес сме тук или в присъствието на гений или на луд!“ Оказва се прав – Антонио Гауди е гений на своето време, а и след това.

През 1883 г. Гауди започва своята работа по криптата, която вече е била започната от предишния архитект. Тя е по същество малка църква под по-голямата църква и място, където са погребвани важни хора, докато Гауди си отделя време да проектира останалата част от църквата.

 

 

Когато завършва криптата, Гауди започва да работи върху една огромна стена на сградата – зимната фасада, изпълнена с множество каменни скулптури, изобразяващи библейски сцени, върху които той работи до края на живота си.

Антонио Гауди работи над Саграда Фамилия повече от 40 години, но за съжаление умира през 1926 г. преди да я завърши. Смъртта му е нелепа – прекосява железопътни линии и бива ударен от трамвай. Умира три дни по-късно и е погребан в криптата на Саградата.

Ла Саграда Фамилия е в неоготически стил, който е бил популярен по онова време в Европа, но Гауди също така иска това творение да бъде нещо напълно уникално – вдъхновено от природата и от Бога. Гауди никога не позволява сградата да засенчи Божиите творения, затова той поставя ограничение за това колко висока да бъде църквата. Тя е проектирана един метър (или около 3 фута) по-ниска от планината Монтжуик в Барселона. Преди да умре, Антонио Гауди оставя подробно описващи плановете му за завършване на църквата, за които се говори, че са унищожени.

sagrada 3

Работата по завършването започва през 1978 г. и продължава и до днес. Причина за този дълъг период на дострояване е необходимостта от използване на традиционни и времеемки техники, наред със съвременните. Не трябва да се подминава и фактът, че за завършването на катедралата все още се води ожесточена полемика между привържениците на тази идея и тези, които я отхвърлят.

Не е никак лесно новите архитекти да пресъздадат и разберат визията на Антони Гауди. Дългото време на строене на Саграда Фамилия я прави най-продължителният проект за строителство в света.

През годините Гауди работи и по други проекти в Барселона. Работата му е „осеяна“ в целия град – в дворци, павилиони и екстравагантни домове с нестандартни форми, криволичеща и екстравагантна архитектура, които са несъмнени доказателства за неговата гениалност.

Виж още: Хотел от лед за феновете на Game of Thrones

 


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?