Пътуването до Съединените щати е уникално изживяване, което може да ти се стори като филмово приключение. Броят на градовете, атракциите и пейзажите могат да те смаят. Далеч обаче не е задължително да видиш всичко наведнъж. Понякога е по-добра идея да избереш няколко добре познати места и да ги видиш от малко по-непопулярен ъгъл.

Хайде с нас до Ню Йорк, Маями и Лос Анджелис! Вместо небостъргачите на Манхатън, Маями Бийч и Авенюто на звездите, имаме нещо по-различно за теб! Ще ти разкрием съкровища, които само те чакат да ги откриеш. Кътчета, които едва ли са първата ти асоциация с най-известните градове в САЩ, но за сметка на това разказват истинската и прелюбопитна история на тези метрополиси.

Релакс в града, който никога не спи – Ню Йорк

Ню Йорк не е само световно известни забележителности, небостъргачи в Манхатън и претъпкани улици. Той има много скрити съкровища: от тайни кътчета в „Сентръл Парк“ до забравени метростанции. Всеки е уникално изживяване, което ще ти даде нова гледна точка към Голямата ябълка.

Централни кътчета в зеления Ню Йорк

Въпреки че „Сентръл Парк“ е едно от най-разпознаваемите места в Ню Йорк, той крие много кътчета, които често убягват от вниманието на повечето туристи. Шекспировата градина е отличен пример за това. Докато се разхождаш покрай цветята и цитатите от творбите на драматурга, ще се почувстваш сякаш си в някой роман!

Скритите наблизо водопади ще добавят още магическа нотка към изживяването ти в зеленото сърце на града. Малко известни и рядко посещавани от туристите, мястото ще ти позволи да се насладиш на почивката си под сянката на дърветата, на фона на звука от водата.

Подземна история. Изоставени метростанции

Под улиците на Ню Йорк се крие свят от някогашни метростанции, затворени и обрасли с патината на годините. Едно такова място е гара City Hall, същински архитектурен скъпоценен камък на американското метро. Тя отваря врати през 1904 г., но е затворена през 1945 г. Богато украсените керамични плочки и сводестите тавани са истинска наслада за очите. Имай предвид, че гарата може да бъде посетена само при специални обиколки, организирани от New York Transit Museum.

Бохемско изживяване в Greenwich Village

„Гринуич Вилидж“, често наричан просто „Селото“, е един от най-отличителните и емблематични квартали на Ню Йорк. Неговата артистична история в комбинацията с бунт и културна революция все още привлича онези, които търсят повече от стандартни туристически атракции.

„Гринуич Вилидж“ е център на авангардната художествена сцена от началото на 20. век. Кварталът бил дом на много известни литературни, музикални и артистични фигури като Боб Дилън, Алън Гинсбърг и Джаксън Полък. The Village Vanguard, един от най-старите джаз клубове, все още е Мека за любителите на джаза.

„Гринуич Вилидж“ е различен от останалата част на Манхатън. Ниските сгради, калдъръмените улички и липсата на правилна подредба на сградите правят разходката из този квартал като пътуване назад във времето.

Маями: много повече от просто плажове

Въпреки че Маями е широко известен с красивите си плажове и оживения квартал „Саут Бийч“, в града има много повече от пясък, море, барове и клубове. Паметниците, изкуството и дивата природа са по-малко популярни, но за сметка на това предлагат не по-малко богато изживяване.

„Кораловият замък” и една неразкрита тайна

„Кораловият замък” е една от най-мистериозните туристически атракции на Флорида, чиято история на създаване очарова посетителите от десетилетия. Разположен в Homestead, той е дело на Едуард Лийдскалнин, латвийски имигрант, който сам построява целия комплекс между 1923 и 1951 г.

Едуард Лийдскалнин твърди, че знае тайните на строителите на пирамидите в Египет, което му позволява да премества и обработва огромните блокове без помощта на съвременни инструменти или технологии. Еднотонните блокове са положени с невероятна прецизност, без използването на хоросан. Най-впечатляваща от всичко е гигантската порта, която, въпреки че тежи няколко тона, може да се отвори с леко натискане на пръста.

Лийдскалнин обикновено работел през нощта, добавяйки още към мистерията на проекта си. Спекулира се, че той използвал левитация и тайни древни знания. И до днес замъкът е обект на научни изследвания и туристически интерес, затова определено не го пропускай!

Coral Castle
„Кораловият замък” © Shutterstock

Цветен световъртеж. Маями и артдеко

Маями е световно известен и с най-голямата колекция от сгради в стил артдеко в света. Този уникален архитектурен стил, станал популярен през 20-те и 30-те години на миналия век, се характеризира с геометрични шарки, живи цветове и екстравагантни мотиви, които перфектно улавят атмосферата на времето.

След поредица от урагани през 20-те години на миналия век и по-късно Голямата депресия, Маями претърпява трансформация, по време на която артдеко се превръща в символ на възстановяване и градско обновяване. Сградите в този стил в Маями Бийч, с техните неонови светлини и морски мотиви (включително миди, фарове и морски звезди), не само съживяват града след икономическите и природните бедствия, но и го превръщат в един от най-разпознаваемите курорти в свят.

Национален парк „Евърглейдс“

Националният парк „Евърглейдс“ в Южна Флорида е една от най-големите блатни екосистеми в света. Тук има много туристически пътеки и маршрути за каране на кану. Изследването на „Евърглейдс“ извън главните пътеки ти позволява по-близки срещи с дивата природа.

Bear Lake Trail е една такава възможност. Това е малко популярен маршрут, който минава през различни райони: от савани до гъсти влажни зони. Мястото е дом на голямо разнообразие от птици, алигатори и ендемични растителни видове. Ако караш каяк, можеш да избереш Nine Mile Pond, където те очакват живописни маршрути през мангровите гори, идеални за наблюдение на риби, костенурки и множество видове водни птици.

Друг интересен вариант е кану пътеката Hell’s Bay, която, въпреки адското си име, предлага спокойни и живописни маршрути през мангрови гъсталаци, където спокойно можеш да се насладиш на дивата природа и местната фауна. Broad River или Lost Man’s River са по-дълги маршрути с кану, които ще те преведат през по-отдалечени и диви части на парка.

Градът на ангелите извън светлините на прожекторите

Лос Анджелис не е само светлините на прожекторите и червения килим. Този град е и дом на много по-малко известни, но също толкова завладяващи филмови локации, изиграли ключова роля в класически холивудски продукции.

Кратко пътешествие, но незабравимо. Angels Flight Railway

Angels Flight Railway е най-късата жп линия в света. Построена през 1901 г., тя първоначално обслужва жителите на богатия квартал „Бънкър Хил“. Тя се изкачва по стръмен хълм и изминава само 91 метра между Hill Street и Grand Avenue.

Железопътната линия се състои от два вагона, Olivet и Sinai, които се движат в противоположни посоки, но по общ коловоз. За повече от един век работа Angels Flight се превръща в емблематична забележителност на Лос Анджелис, появявайки се в множество филми, телевизионни предавания и литературни произведения, подчертавайки значението ѝ в поп културата.

Angels Flight Railway © Shutterstock

Филмови декори от близо и далеч

Интериорът на сградата Брадбъри „участва“ във филми като „Blade Runner“ и „(500) Days of Summer“. Богато украсените железни парапети и стъклените покриви привличат както туристи, така и режисьори.

Вече затвореното кафене Johnie’s Coffee Shop е редовен участник в американски филми като The Big Lebowski и Reservoir Dogs. Ретро декорът от 50-те години на миналия век го прави идеално място за заснемане на сцени за филми от други времена.

Въпреки че Венеция в Лос Анджелис е добре известна със своя плаж и крайбрежна алея, нейните канали често се пренебрегват от туристите. Тук обаче можеш да видиш живописни мостове и спокойни води, които се превръщат в перфектен фон за много романтични сцени в големи и малки филмови продукции.

Malibu by night
Малибу © Shutterstock

Непознатият Малибу

Малибу е известен най-вече със своите красиви плажове и ексклузивни вили, но в него има и много уединени туристически пътеки с невероятни гледки. Такава например е Solstice Canyon. Тук пътеките се вият между дълголетни дървета и средиземноморска растителност, покрай живописни водопади, каскади и древни руини.

Castro Crest е пътека, която предлага едни от най-добрите гледки към Малибу и планината Санта Моника. Ако обичаш предизвикателствата, определено се изкачи на някой връх и виж гледката оттам. Ще я помниш дълго!

Backbone Trail е по-дълъг и по-известен маршрут, но има участъци от пътеката, които са по-рядко посещавани. В замяна получаваш невероятна гледка към Тихия океан и зелените хълмове на Малибу.

Vincent Thomas Bridge
Мостът Винсент Томас © Shutterstock

Филмовият мост

Мостът Винсент Томас е една от по-малко известните забележителности в Лос Анджелис, но за сметка на това е с голямо културно значение. Мостът, който свързва Сан Педро с остров Терминал, е открит през 1963 г. и е третият най-дълъг висящ мост в Калифорния. Кръстен е на Винсент Томас, бивш представител на Калифорния в Сената.

Туристите (и нетуристите) са привлечени от уникалния, елегантен дизайн на моста и отличителната зелена цветова палитра. Нищо чудно, ако мостът ти се стори познат, той е чест декор в сцени с адреналиново преследване в екшън филми.


Instagram

Търсиш конкретно място?