Водолази от мексиканския полуостров Юкатан откриха най-голямата подводна пещера в света. 

Подводните археолози установиха, че пещерната система Сак Актун, разположена в близост до град Тулум, е напълно свързана под водата, за да образува пещера с рекордната дължина от 347 км.

1 7

Екипът от специалисти прекарал последните 10 месеца в непрестанно проучване на терена и установил, че над 200 малки пещери се свързват под водата, за да формират най-голямата подводна пещера в света.

Безценна находка

Освен с рекордните си размери, необичайното геоложко откритие е уникално и със своята археологическа стойност. Изследователите тепърва ще имат възможността да добият нови сведения за древни цивилизации чрез артефактите и човешките останки, вградени в стените на пещерата.

Откритията на човешки кости и керамични съдове на хиляди години може би ще помогнат на археолозите да разберат по-добре древната цивилизация на маите. Изследователите допускат, че те са приемали пещерата за вход към подземния свят.

 

„Тези открития ще ни позволят много по-ясно да разберем как са възникнали селищата, ритуалите и местата за поклонение на древните маи“ – коментира Гилермо де Анда, директор на организацията GAM, стояща зад целия проект. „Тази огромна пещера представлява най-важният подводен археологически обект в света“ – допълва той.

GAM ще продължи проучванията, за да разбере дали пещерата се свързва с още 3 други системи в близост. Предстои и детайлно изследване на уникалното подводно биоразнообразие. 


Instagram

Търсиш конкретно място?