Вчера беше обявена дългоочакваната от много хора новина, свързана с визовия режим на българите, пътуващи за Канада.

От 1 декември 2017 г. отпада необходимостта от визи за българските граждани, които планират пребиваване в Канада до шест месеца, с цел туризъм, бизнес или гостуване.

Canada 1

Безвизовото пътуване не позволява работа там, а е подходящо за кратки бизнес пътувания, туризъм, посещения при близки, познати и роднини. Пътуващите със самолет трябва да се регистрират еднократно на сайта на канадското външно министерство, чрез електронната система за издаване на предварително разрешение за пътуване до Канада (eTA). Регистрацията важи за 5 години. За подаването на искане за предварително одобрение са необходими валиден паспорт, кредитна или дебитна карта, с която се заплаща такса в размер на 7 канадски долара и валиден имейл адрес. Това е еднократна регистрация и няма нужда да се прави преди всяко пътуване.

 

Тези, които вече имат издадена валидна виза за Канада, могат да продължат да пътуват с нея, без да е необходимо да кандидатстват за одобрение. Онези, които вече имат издадено такова разрешение, могат да продължат да пътуват, докато валидността му изтече.

Когато се пътува по суша или по море, няма нужда от подобна регистрация. Продължителността на разрешения престой при пътуване без виза може да бъде до 6 месеца и се определя от канадските гранични власти при влизане в страната.

Виж още: Страни, за които се изисква виза

Новите правила не засягат лицата, които желаят да работят или учат в страната. Българските граждани, които искат да работят на територията на Канада, следва да получат разрешение за работа, което се издава от Министерството на гражданството и имиграцията на Канада, като за целта се кандидатства в изнесения визов център на Канада в София или онлайн.

Визите за пътуване на български граждани до САЩ остават, като се водят преговори и в тази насока и надеждата и те да отпаднат до 3 години.

 

Виж още: Ryanair с нова дестинация от България

 


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?