Обичаш евтините пътувания? Тогава имаме доказано изгодна дестинация за следващото ти приключение. Пиза е град, който може да предложи нещо повече от просто снимка с Наклонената кула. Той е идеалната отправна точка за живописния Чинкуе Тере. Колко време ти трябва, за да посетиш Пиза? А как да стигнеш до Чинкуе Тере? Продължавай да четеш и ще разбереш!

Евтино пътуване? Възможно е!

Пиза е италиански град, разположен в западната част на Тоскана. Някога важен търговски център, сега той е място, свързвано предимно с Наклонената кула. Много туристи посещават Пиза напът към Флоренция, без да си дават възможност да открият живописните кътчета на града. А такива не липсват. Как да стигнеш до Пиза? Можеш да избереш директен полет до Рим или Милано, след което да пропътуваш разстоянието до Пиза (малко под 300 км) с влак, автобус или кола под наем. Другият вариант е да избереш полет с прекачване до Пиза. Ако искаш да платиш по-малко за самолетен билет, се възползвай от офертата, която предлагаме по случай #blackfriday 2022 г.

pisa tower
Жена пред Наклонената кула в Пиза © iStock

Голямо предимство на Пиза е краткото разстояние между летището и центъра на града – то е само няколко километра. Можеш да изминеш това разстояние пеша, с автобус или градски влак, който се движи на всеки 10 минути. Когато става дума само за посещение на града, разстоянията между отделните забележителности също не са големи. Планирай по-дълга разходка или използвай обществен транспорт. Колко време ти трябва, за да разгледаш Пиза? Хората, които искат да си направят снимка за спомен с Наклонената кула, със сигурност ще отговорят, че само няколко часа. Нашето предложение е да опознаеш Пиза спокойно за един или два дни.

Какво да видиш в Пиза?

Когато говорим за забележителностите на града, не може да започнем по друг начин. Насочи се към Campo dei Miracoli, или “Полето на чудесата”. Известният площад привлича туристи, които искат да видят комплекса от 4 романски сгради. Най-известната от тях е, разбира се, Наклонената кула. Работата по изграждането ѝ започва през 1173 г. и продължава почти 200 години. Меката земя кара камбанарията да се наклони, създавайки перфектния фон за забавна снимка с “подпиране” на кулата. Добрата новина е, че в момента съоръжението е стабилизирано. Ако искаш да посетиш вътрешността на сградата, трябва да закупиш билет. Повечето туристи обаче избират по-евтиния, също толкова добър вариант, т.е. да се любуват на Наклонената кула само отвън.

knights square pisa
Площада на рицарите (Piazza dei Cavalieri), Пиза © iStock

Другите сгради в комплекса са катедралата “Санта Мария Асунта” (вход свободен), която служи като средновековно гробище на Кампосанто и Батистеро. Самият площад е заобиколен от двете страни със средновековна стена, а градската порта “Порта Нуова” предлага интересна гледна точка към Наклонената кула.

Какво си струва да се види в Пиза след посещение на “Полето на чудесата”? Много туристи смятат, че Campo dei Miracoli е центърът на Пиза. Е, това със сигурност е най-пренаселеното място. Въпреки това, ако искаш да посетиш историческия център на Пиза, отиди до Площада на рицарите (Piazza dei Cavalieri). Някогашният политически център на града сега пленява със своето спокойствие и интересна архитектура. Вниманието ти ще привлекат украсените фасади на Palazzo della Carovana и Palazzo dell’Orologio. В района има и много сакрални сгради, като църквата Santo Stefano dei Cavalieri.

pisa church
Катедралата “Санта Мария Асунта” © iStock

Атракциите в Пиза

Колко време ти трябва, за да разгледаш Пиза, зависи от това колко забележителности искаш да посетиш. Все пак отдели време да се полюбуваш на града от гледна точка на булевардите по поречието на река Арно. Цветните фасади на сградите често се появяват на пощенските картички от Пиза, а един обект, който заслужава специално внимание, е църквата “Санта Мария дела Спина”. Тя представлява малка сграда с мраморна фасада и скулптури на светци. Перфектен пример за пизанска готика и… необичайно местоположение – църквата се намира между жилищни сгради и булеварди. Разходката по бреговете на реката е чудесна възможност да видиш арт центъра Palazzo Blu, както и да посетиш някоя от изложбите тук. Ако обичаш природата, не пропускай ботаническата градина на университета. Това е най-старото учебно заведение от този тип в Европа.

pisa sunset
Залез на брега на река Арно, Пиза © iStock

Пиза е градът на известния астроном Галилео Галилей. Неговата статуя се намира на Lungarno Ranieri Simonelli 16. Ако искаш да пазаруваш, се отправи към главната търговска улица Corso Italia, но се подготви за типичните туристически цени. За да си купиш сувенири или да обядваш, отиди из малките улички малко по-надалеч. Тесни и атмосферни, те също са красив фон за снимки за спомен.

Пиза е отправна точка и за тези, които са се насочили към Чинкуе Тере в Лигурия. Комплексът от 5 селища с терасовидни сгради и цветни фасади е една от най-посещаваните атракции в Италия от туристи от цял свят.

cinque terre
Гледка към брега на Чинкуе Тере © iStock

Как да стигнеш до Чинкуе Тере?

Разпредели времето си. Ако си в Пиза, не забравяй да отделиш поне един ден, за да разгледаш градовете по крайбрежието на италианската Ривиера. Как да стигнеш до Чинкуе Тере? Най-евтиният вариант ще бъде пътуването с влак. Първият етап е до Ла Специя, който ще отнеме малко повече от час. Вторият етап от пътуването е до Чинкуе Тере – най-добре е да го изминеш с влак. В този случай си струва да закупиш картата за влак Cinque Terre, която ти дава възможност за неограничено пътуване с влак по маршрута Леванто-Чинкуе Тере-Ла Специя, безплатно пътуване с местни автобуси, достъп до платени участъци от Синия маршрут и отстъпки за градските музеи на Ла Специя. Можеш да избереш карта за един, два или три дни, в зависимост от твоите нужди. Ако планираш повече от 1-2 пътувания с влак, купуването на Cinque Terre Train Card определено ще си струва.

cinque terre national park
Разходка из Националния парк © iStock

Какво да видиш в Чинкуе Тере?

Регионът Чинкуе Тере получава статут на национален парк и е признат от ЮНЕСКО, като е добавен в списъка на световното наследство. Има 5 градчета за посещение: Риомаджоре, Манарола, Корнилия, Вернаца и Монтеросо. Пътуването с влак между тях отнема само няколко минути. В Чинкуе Тере те очакват приказни гледки и романтични места за наблюдаване на залеза. Основните атракции на градовете са цветните терасовидни сгради, малките пристанища, възможността за пътуване с ферибот, каране на кану или дегустация на местни специалитети с изглед към морето. Брегът е предимно скалист, но ако обичаш пясъчните плажове, се насочи към Монтеросо.

corniglia cinque terre
Корнилия © iStock

Единственият град, който не е директно на водата, е Корнилия. За да стигнеш до центъра му, трябва да изкачиш 377 стъпала или да вземеш местния автобус. Манарола е известен с производството на вино Sciacchetra, Риомаджоре пленява със спокойствието си, а край Вернаца можеш да се гмуркаш с шнорхел. Колко дни трябва да отделиш за посещение на Чинкуе Тере? За някои са достатъчни няколко часа престой. Въпреки това, за да усетиш напълно атмосферата на градовете и да се полюбуваш на местните залези, си струва да останеш за по-дълго.

 

 


Instagram

Търсиш конкретно място?