Феноменът с хвърлянето на монети във фонтаните може да се види по цял свят. И всеки ден хиляди туристи стоят с гръб към някой фонтан, пожелават си желание и след това хвърлят монета в него. Лазаруването е подобен обичай - китките се хвърлят и в реки, а момата, чиято китката е "най-бърза",  ще се ожени първа.

Хвърлянето на монета е един вид „откупуване“ на желанието, щастието и късмета.

Говорейки за фонтани, няма как да не кажем, че най-известен е римският фонтан ди Треви, в който всеки ден се хвърлят около 3000 евро. Само си представи, 13 милиона гости на година правят…цяло състояние!

Откъде произлиза традицията?

Има много теории за произхода. Някои се позовават на легенда, според която всеки, който хвърли монета във фонтана ди Треви, някой ден ще се върне в Рим. Втора монета пък ще те накара да се влюбиш в римлянин. „Процедурата“ по самото хвърляне е от решаващо значение: трябва да застанеш с гръб към фонтана, държейки монетите в дясната си ръка и след това да ги хвърлиш през лявото си рамо.

Trevi coins
© iStock

Други смятат, че традицията е възникнала от филма „Три монети във фонтана“, в който три двойки намират късмета си след някои изпитания и, разбира се, хвърлят монети в няколко фонтана. Дали хвърлят една, две или три монети във фонтана, хвърлянето винаги се свързва с късмет, благополучие и сбъдване на пожеланото. Филмът печели “Оскар” за оригинална песен, в която Франк Синатра припява “Три монети във фонтана, всеки търси своето щастие…”

Какво се случва с парите във фонтаните?

Както вече стана ясно, сумата, която се събира във фантаните не е никак малка и очевидно от време на време те трябва да се изпразват от натрупаните монети. Но какво се случва с парите?

В Рим доброволци от Каритас се грижат за монетите. Приходите се даряват за благотворителни цели. За съжаление през последните години имаше много кражби, поради което днес фонтанът се охранява от полицията денонощно, а ако те хванат да вадиш пари от фонтана, имат пълното право да те арестуват.

Di Trevi
© iStock

Фонтанът пред луксозния хотел “Беладжио” в Лас Вегас, САЩ също събира значителна сума пари, които се даряват за благотворителност.

Водните атракции в Mall of America в Минесота също „изкарват“ не малко пари, които се даряват на благотворителни организации, а парите, извадени от  фонтаните в Disney World се даряват на деца, живеещи в приемни семейства.

България може да се похвали с пеещите фонтани в Пловдив, на чието дъно се забелязват монети от различни валути, но засега твърде малко, за да се запитаме какво да направим с тях.

Дали има някаква истина в поверията и легендите не се знае, но определено няма да навреди, особено когато парите са дарени за благотворителност.

Организирай своето пътуване още сега!

FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?