Езерото Блед се намира до град Блед – планински курорт в Словения, разположен в полите на Алпите. Разстоянието от Любляна е около 50 км. и

bled
© iStock

Остров Блед е в центъра на езерото. Езерото е с ледников и тектонски произход, дължината му е около 2100 метра и ширина приблизително 1400 метра с максимална дълбочина от 29,5 метра. 

В средата на езерото има малък остров с няколко сгради, основната от които е църквата, посветена на Успение на Пресвета Богородица. Църквата има 52-метрова кула и стълбище в бароков стил от 1655 г. с 99 каменни стъпала, водещи към сградата. Мястото е изключително красиво, затова и често там се организират сватбени церемонии, като се смята се за добра поличба, ако младоженецът пренесе булката по стълбите в деня на сватбата.

До острова може да се стигне с лодка, като ти сам можеш да избереш далид а наемеш такава, с която сам да гребеш или да се качиш с група туристисти и свой капитан.

lake bled boat
© iStock

Местният кулинарен деликатес носи името „Кремов сладкиш“ и настоящата официална рецепта е създадена през 1953 г. Има ежегоден фестивал, посветен на сладкиша.

Организирай своето пътуване до Словения!

FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?