Предстои ти пътуване с дете, но не знаеш какви са възможностите, правилата и необходимите документи? Днес ще ти разкажем за спецификите и всичко, което трябва да знаеш, ако смяташ да пътуваш с детето си.

kids 1

Пътуване с бебе

За авиокомпаниите бебето е на възраст до 2 години. За него не се полага отделна седалка в самолета – то пътува в скута на възрастния пътник, тъй като е твърде малко да седи самостоятелно и закопчано с колан. По тази причина цената на билета се формира само от административна такса.

Възможно е да закупиш седалка за бебето, като на нея се сложи детското му столче, но то трябва да е над 1 година и при излитане и кацане да бъде отново в скута на възрастния пътник.

 

Обикновено авиокомпаниите качват с приоритет пътниците с бебета. Количка или детско столче се транспортира безплатно, стига да влиза в позволените размери. Въпреки забраната за течности на борда, авиокомпаниите дават възможност да се качи храна за бебетата.

За полет в страната бебе може да пътува само с акт за раждане, но ако ще напуска пределите й, следва да има международен паспорт. Ако бебето ще пътува само с един родител, е необходимо нотариално заверено пълномощно от другия родител, удостоверяващо съгласие то да напуска страната.

Пътуване с дете

За авиокомпаниите детето е на възраст между 2 и 12 години. Някои от тях предлагат намаления за деца, но все по-рядко. И при децата задължителните документи са международен паспорт и нотариално заверено пълномощно от родителя, който не съпровожда детето. За деца над 2 години не се полага безплатно транспортиране на детска количка. В повечето случаи багажът, който се полага зависи от тарифата, на която е резервиран билетът и не се различава от този за възрастен пътник.

Обикновено на борда на самолета има забавления, които да направят пътуването на децата по-леко и приятно – блокчета за оцветяване, флумастери, играчки и др.

Непридружено дете

Редовните авиокомпании предлагат и услугата превоз на непридружено дете. Тя се заплаща допълнително, а в замяна детето е под постоянното наблюдение на стюардеса, която го качва на борда и предава на упълномощено лице в крайната дестинацията. Когато детето пътува без придружител, следва да бъде предоставена информация за изпращач, посрещач, техните адреси и телефонни номера. Информацията се въвежда в система от туристическия агент и детето не може да бъде предадено на друго лице.

Пътуване на младежи

Младежът е на възраст между 12 и 18 години. С повечето авиокомпании младежите могат да пътуват без придружител. Има обаче и изключения, затова е добре да провериш какви са изискванията преди да закупиш такъв билет. До навършване на пълнолетие изискванието за пълномощно от родителите остава в силa.

Разбира се, не забравяй да направиш застраховка както за себе си, така и за детето, за да имаш едно приятно и сигурно пътуване.

Виж още: Застраховка „Пътуване в България“

 


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?