Предстои ти полет и се чувстваш несигурен и притеснен? Това е напълно нормално, ако ти се случва за първи път или пък летиш рядко. В това обаче няма нищо срамно или страшно. Затова решихме да ти разкажем за най-важните стъпки преди, по време и след полет и какво те очаква във всеки един от етапите.

Преди да започне пътуването ти препоръчваме да се ориентираш на кой терминал точно заминаваш, в колко часа, с какво ще стигнеш до летището, дали е час пик, когато има много трафик и колко време ще ти отнеме, за да стигнеш. Съветваме те да си на летището около 2 часа преди полета, за да имаш достатъчно време, без бързане и напрежение.

Регистрация

Ако освен ръчен багаж, носиш със себе си и голям куфар, е необходимо първо да го регистрираш на съответното гише. Лесно ще се ориентираш на кое гише да отидеш по мониторите, на които са изписани авиокомпанията, номера на полета и дестинацията, до която пътуваш.

 

Ако не носиш със себе си регистриран багаж, можеш да се отправиш директно към следващата стъпка – проверка за сигурност. 

Проверка за сигурност

Ръчният багаж преминава през специален скенер, като служителите следят дали има забранени предмети в него. През това време ти ще преминеш също през проверка, като за целта трябва да свалиш колана си, като може да се наложи служител да те помоли да свалиш също обувките си, бижутата и т.н. Ако по време на проверката всичко е наред, можеш да вземеш багажа си и да се насочиш към следващия етап преди полета. Възможен е и вариант, в който служителите са видяли нещо съмнително в багажа ти и ще те помолят да го отвориш. Също е възможно да ти направят допълнителни проверки, но това не трябва да те притеснява, ако знаеш, че не носиш нищо забранено. Това са част от мерките за сигурност, с които не трябва да се прави компромис. 

Паспортен контрол

Приготви личните си документи и бордната карта и ги дай на служителите от паспортен контрол. След кратка справка, ще ти върнат документите и ще преминат към следващия пътник.

airport gates

Остава да стигнеш до чакалнята, докато започне процедурата „бординг“. Обикновено това става през специално обособена търговска зона с duty-free магазини. Ако решиш да пазаруваш в тях, на касата трябва да представиш документ за самоличност и бордната си карта.

В залите за изчакване ще видиш големи информационни табла, на които са показани номера на полета, от кой гейт излита самолетът, коя е авиокомпанията и час на излитане.

airport table

Процедурата „качване на борда на самолета (бординг)“ започва от чакалнята пред изхода (гейт) около 40 минути – 1 час преди часа на излитане.

При нискотарифни авиокомпании персоналът на летището, който обслужва полета, ще попита първо за пътници, които са закупили Приоритетен бординг. Хората, избрали тази услуга имат привилегията да бъдат допуснати първи на борда на самолета. 

При редовните авиокомпании единствената разлика е, че хората с предимство са тези, които са закупили билети в бизнес класа, както и родителите с малки деца и хората с ограничена мобилност.

При отваряне на входа за ръкава или автобуса, всички пасажери минават през още една проверка на бордната карта и документа за самоличност.

Качване в самолета
 

airplane seats

На бордната карта е посочено мястото, така че предварително можеш да се ориентираш горе-долу в коя част на самолета се намира и от кой вход ще е най-удобно да се качиш. След като бъдеш посрещнат от екипажа на самолета, е необходимо да се ориентираш бързо към мястото си, за да не правиш „задръстване“. Разбира се, ако нещо те затруднява, винаги можеш да се обърнеш към стюардите, които са там, за да ти помогнат.

Излитане

След като поставиш багажа си в обособените за това места, екипажът ще направи кратък инструктаж – как правилно да закопчаеш колана си, къде се намират и как се използват кислородните маски, къде са разположени аварийните изходи и др. Това е стандартна процедура и не трябва да те притеснява.

По време на излитане е необходимо коланите да са закопчани, масичките прибрани, а сенниците на прозорците – вдигнати.

След достигане на определена височина, ще видиш над себе си индикация, че можеш да разкопчаеш колана си, но въпреки това е препоръчително да останеш със закопчан колан и да ставаш от мястото си само, когато се налага. Пилотът ще се включи от кабината с основна информация за полета – на каква надморска височина се намира самолетът, какви са метеорологичните условия и колко време ще продължи полетът.

Услуги на борда на самолета

При нискотарифните компании обикновено в джоба на седалката пред теб можеш да намериш меню с предлаганите на борда храни и напитки, както и други стоки от безмитния магазин. Можеш да закупиш избраната от теб стока от стюардесите, които минават с количка през определени интервали от време. Плащането на избраната от теб стока се осъществява с пари в брой или с кредитна карта.

food on board

При редовните авиокомпании в зависимост от класата, маршрута и часа, можеш да получиш безплатни храни, напитки, тоалетни принадлежности, възглавница, одеяло. Имаш също на разположение различни видове забавления – избор на филми, музика, телевизионни програми, игри, а на някои полети и Wi-Fi.

Кацане

Когато самолетът е близо до дестинацията си и се приготвя за кацане, отново трябва да закопчаеш колана си. След като самолетът кацне, трябва да изчакаш да спре напълно и тогава да се насочиш към изхода. След като преминеш през паспортен контрол, е необходимо да отидеш в залата за получаване на багаж (ако си чекирал такъв), който се взима от транспортната лента. В случаите, когато транспортните ленти са повече от две, електронните табла в залата предоставят информация кой полет от кой номер лента ще получи регистрирания си багаж. 

При излизане от летището се оглеждай за информационни гишета, на които можеш да получиш карта на града и информация за транспорта, с който можеш да се придвижиш.

Виж още:


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?