Ръчният багаж, когато пътуваш със самолет е нещото, без което никой не тръгва на път. Възможно е да пътуваш за кратко и да нямаш нужда от регистриран багаж, но ръчният си остава необходимост дори и при еднодневно пътешествие.

Колко багаж можеш да носиш, какво следва, ако размерите или килограмите надвишават изискванията и какво можеш да сложиш в багажа си, разбери сега!

Suitcase 1

Колко е позволеният ръчен багаж в самолета?

Всяка авиокомпания има своите изисквания за размери и килограми, но обикновено разрешеният, безплатен ръчен багаж е около 10 кг. Относно размерите – те варират и е добре винаги да проверяваш какви са изискванията на авиокомпанията, с която летиш.
Ако ползваш редовна авиокомпания, със сигурност ще имаш по-голяма свобода от гледна точка на размерите и броя багаж, който можеш да качиш на борда. Тези компании разрешават да пътуваш освен с ръчен куфар с приблизителни размери 55x40x20 см, също и с чанта с лични вещи, необходими по време на полета.

Нискотарифните компании са по-рестриктивни и често ограничават ръчния багаж до по-малки като размери чанти. От няколко месеца двете най-популярни в България нискобюджетни авиокомпании въведоха и заплащане за по-голям ръчен багаж, както и възможност той да бъде чекиран, наред с регистрирания. При тях позволеният безплатен багаж на борда е с размери около 40x30x20 см.

Куфар, сак или раница?

Стига да отговаря на размерите, можеш да ползваш всякакъв тип чанта. Важно е да знаеш, че куфарът се мери заедно с колелата и дръжката. От тази гледна точка раницата и сакът ти дават по-голяма гъвкавост. Не забравяй, че теглото на багажа включва тежестта както на вещите, така и на самия куфар.

Какво следва, ако багажът надвишава ограниченията?

На всяко гише за чек-ин на летището има така наречените „кошници“, в които всеки пътник може да постави багажа си и да провери дали чантата му отговаря на размерите или ги надвишава. Ако разликата е минимална, е много вероятно да нямаш проблеми със служителите. Ако все пак разминаването се окаже проблем, то е възможно да се наложи да заплатиш допълнително. Именно затова е добре винаги да се придържаш към изискванията.

Кои са позволените и забранените за превоз вещи в ръчния багаж?

От съображения за сигурност са създадени международни правила, определящи позволените и забранените вещи за превоз в самолета. Има неща, които могат да бъдат превозвани само в регистрирания багаж – напр. остри предмети като нож, ножица, пила, тирбушон. Същото важи за сешоар, преса за коса, оръжие и патрони.

Мит е, че течностите на борда са забранени. Позволените течности в ръчния багаж са максимум литър, в оригинални опаковки не по-големи от 100 мл. Всички те трябва да бъдат отделени в специално затварящо се пликче, за да можеш да ги извадиш лесно, ако се наложи да ги покажеш при проверката.

В ръчния си багаж можеш да носиш лекарства за грип и настинка, а ако приемаш по-специфични медикаменти, носи ги в оригиналната им опаковка, заедно с рецептата.

Храна на борда се допуска в разумни количества и оригинална опаковка, но ако имаш вода, ще бъдеш помолен да я изхвърлиш, преди проверката за сигурност.


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?