Къде живее Дядо Коледа? Вероятно всеки от нас е чувал този въпрос от устата на развълнувано дете поне веднъж в живота си. Бързаме да отговорим – в Рованиеми! Живописното селце на Дядо Коледа приема гости през цялата година, но разбира се, именно празничният сезон привлича най-много туристи. Нещо повече, местенцето представлява интерес както за децата, така и за възрастните.

Лапландия, Турция или може би Гренландия откъде идва Дядо Коледа? Малко хора знаят, че съвременният Дядо Коледа има общо с епископа на град Мира Свети Николай. Той е живял през IV в. в днешна Турция, откъдето всъщност произлиза една от теориите за произхода на белобрадия старец. В същото време жителите на Гренландия имат своя легенда за Дядо Коледа, който приветства туристи в къщичката си всяка година.

rovaniemi winter panorama
Панорана на Рованиеми © iStock

От дълги години обаче всички пътища водят към… най-северната финландска провинция Лапландия. Намиращият се там град Рованиеми получава статут на официално родно място на Дядо Коледа през 2010 г. Интересното е, че само на няколко километра от центъра на Рованиеми се намира и домът на Дядо Коледа, който съществува от края на XX век. Но защо точно Рованиеми? Човекът, който е отговорен за това хората по цял свят да свързват Лапландия с фигурата на белобрадия старец, е всъщност радиоводещ от Финландия. Той създава радио пиеса, предназначена за деца, като обозначава постоянния адрес на Дядо Коледа именно в Лапландия. Вълнуващо е да се спомене, че емблематичният образ на Дядо Коледа не е концепция на някой от производителите на газирани напитки. Идеята за червения костюм произлиза от американския карикатурист Томас Наст.

sign to the entrance to santa claus village
Към дома на Дядо Коледа © iStock

Селцето на Дядо Коледа

Домът на белобрадия старец се намира само на 8 км от центъра на Рованиеми. Можеш да стигнеш до там с местния автобус 8 или с организиран такъв на всеки час. Вълшебното селце е отворено през цялата година и предлага разнообразни дейности за деца и възрастни. В самия център на селото се намира и офисът на стареца именно тук можеш да се срещнеш с него и да помолиш елфите да ви направят снимка за спомен (тази атракция се заплаща допълнително). Коледните елфи са значителни фигури що се отнася до организацията в пощенската станция на Дядо Коледа. Това е мястото, където пристигат всички писма, а посетителите могат да си купят сувенири или да изпратят картичка до своите близки, подпечатана с официалния пощенски печат на селото.

reindeers in santa claus village
Елените на Дядо Коледа © iStock

Туристи от цял свят се отправят и към коледната къща на г-жа Коледа, а любителите на зимните приключения прекарват дълги часове в света на снежните човеци. Тук можеш също да намериш ледена и снежна пързалка, ледено кафене, бар и ресторант. Паркът на Дядо Коледа е място, където можеш да се запишеш в училището на елфите и да научиш за тяхната калиграфия. Представяш ли си селото на Дядо Коледа без неговите елени? Невъзможно е! Разглеждайки района, можеш да се повозиш на шейна, теглена от северни елени или да ги посетиш във фермата. Други популярни атракции са и кучешките шейни, както и приключения със снегомобил.

in santa claus village
В селцето на Дядо Коледа © iStock

Атракции в Рованиеми

Според легендата първоначалното местоположение на Дядо Коледа е тайна, като се знае само, че домът му най-вероятно е бил в Корватунтури. Самият град Рованиеми е разрушен през Втората световна война, но въпреки това сега се радва на туристи от цял свят. Домът на Дядо Коледа не е единствената забележителност в района. Рованиеми е едно чудесно място, където можеш да наблюдаваш Северното сияние. Също така, историческа важна забележителност на града е комплексът LAURI дървени къщички, които са пример за традиционната финландска архитектура.

santa claus village seen from above
Гледка към селцето на Дядо Коледа © iStock

Ако си любител на полярните животни, те съветваме да посетиш зоологическата градина в Рануа. Остане ли ти свободно време, ти препоръчваме да се разходиш и полюбуваш на заобикалящата те природа. Екскурзия до тайната гора на Дядо Коледа Joulukka е чудесна възможност. За туристите се организират и посещения до близката мина за аметист красив кристал. Семействата с деца могат да се забавляват в научния център „Пилке“. Докато си в Рованиеми си струва да посетиш и културния център „Корунди“ или музея “Арктикум”.

aurora borealis in lapland
Северно сияние в Лапландия © iStock

Приказният Рованиеми и домът на Дядо Коледа ще те заредят с прекрасна енергия и коледен дух. През зимата селото остава отворено по-дълго, но трябва да се подготвиш за дълга опашка от хора, които искат да видят белобрадия старец. Едно е сигурно тази среща ще се помни дълго време.


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?