Родопското селце Широка лъка ще те плени със своята гостоприемност, уникална природа, местни специалитети и хора, които с радост ще ти разкажат повече за местността, традициите и обичаите.
iStock 969053110
 
През 1971 г. в Широка лъка отваря врати Средно музикално училище. Днес училището се нарича Национално училище за фолклорни изкуства (НУФИ) и привлича талантливи деца от цялата страна, които се обучават в специалностите „народни инструменти и пеене“ и „български народни танци“. Най-старото Родопско училище „Никола Йонков Вапцаров“ се намира близо до центъра на Широка лъка и има повече от 185 годишна история.

В селото има и килийно училище, което се намира точно до църквата „Успение Богородично“ и заедно с нея е сред задължителните за посещение места в Широка лъка. Не пропускай също етнографския музей, читалището „Екзарх Стефан“ и паметниците в чест на Капитан Петко Войвода и Екзарх Стефан, които няма как да не видиш в центъра на селото. Широка лъка е сред 100-те национални туристически обекта на България. Ако обичаш да прекарваш повече време сред прородата, тук ще намериш множество пешеходни маршрути и еко пътеки, по които можеш да се разходиш или да организираш пикник за теб и твоите спътници. И ако вече си разгледал Широка лъка, можеш да продължиш обиколката си към Дяволското гърло, Ягодинската пещера, както и скални забележителности Главата и Момата, които са в района. Зимата Широка лъка е изходна точка за ски маниаците, защото Пампорово е на около 10 километра разстояние, а село Гела, в което ежегодно се провежда събор на гайдарите в само на 6 км. Виж още: Седемте рилски езера – една красива любовна легенда

Instagram

Търсиш конкретно място?