Хърватският град Сплит с право може да се нарече и столица на историко-географската област Далмация, защото е с най-многобройно население в региона.

Split 1

Той се свързва най-вече с римския император Диоклециан, който умира в построения от него дворец. Всъщност градът се развива 1700 години по-рано, по времето на населяващата го гръцка колония, която е носела името на бодлив храст, растящ в местността – Аспалатос. Древните гърци кръщават града на себе си, като по-късно римляните променят името му на Спалатум, а в последствие то се изменя до Сплит.

Благоприятният климат превръща Сплит и други градове по далматинското крайбрежие в целогодишни дестинации. Пиковият летен сезон е предпочитан от туристите за тяхната ваканция, но през останалото време градът също има какво да предложи. Ако времето е слънчево, може дори да посрещнете Нова година на плажа, под звуците на салса или бачата, защото тогава се провежда един от най-големите европейски танцови фестивали.

Split 3

Април поднася на гостите и местните жители театрален фестивал и 8-дневно състезание с лодки, което всяка година се радва на интерес от международни знаменитости. През май подземните зали на Диоклециановия дворец са домакин на Международния цветарски панаир. Специалисти от цял свят създават истински шедьоври, опитвайки се да представят по най-артистичен начин своите цветя. Най-старият квартал на Сплит – Радуница също има своя празник, който се чества през юни с различни културни прояви. За меломаните юли и август са добър избор за посещение на хърватския град. Тогава се провеждат няколко музикални фестивала, най-известният сред които е Ultra Europe, събиращ на едно място горещите имена на световната клубна сцена. За това музикално събитие обаче трябва да се закупят билети доста по-рано. През август жителите на Сплит отдават чест на своя император с Диоклециановите дни. Тогава се пресъздават сцени от римския период на града. Алтернативното кино има своите запазени дати в културния календар на Сплит през септември. Новаторски настроените професионалисти в киноиндустрията се състезават за признание и парични премии в няколко категории.

Градът е подходящ за различни вкусове, защото предлага, както традиционни обекти, като църкви и музеи, така и по-нетипични места, като Музеят на жабите, представящ по забавен начин и в различни пози всякакви жаби. Малките островчета и известните Синя лагуна и Синя пещера в близост до крайбрежието на Сплит, са вълнуваща покана за еднодневно бягство към любителите на плуването и гмуркането. За по-активните, които не са свикнали да прекарват почивката си предимно на плажа или на по халба месно пиво в някое заведение, се организират турове до водопадите Кракра, които се намират сравнително близо до Сплит. Повечето хотели предлагат предварително записване за такива мини-пътешествия, като цената включва транспорт, опитен водач и екип с оборудване, ако дестинацията го изисква.

 

Split

Западната част на Сплит включва полуостров Марян, който е хълмист и с лъкатушещи пешеходни пътеки, от които се разкриват прекрасни гледки. Там са разположени параклисите „Св. Никола“ и Св. „Йероним“. Над последния се забелязват средновековни пещери, където са живели отшелници. Друга забележителност на полуострова е зоологическата градина.

Виж още: 20 страхотни града, които да посетиш през пролетта


Instagram

Търсиш конкретно място?