Географското положение на град Скаген, намиращ се в Дания, е много специфично и превръща града в своеобразен феномен. Той е ситуиран в най-северната част на тясна издължена ивица, подобна на малък полуостров, на запад, от която се намира Скагерак, а на изток – Категат. На югоизток от града се намира залива Олбек, а на югозапад – залива Танис. Местността е изключително живописна.

sea 1

Към края на 18 и в началото на 19 век, районът страда от опустиняване, което спира след засяването на различни видове треви, храсти и дървета. Въпреки това там са оцеляли две големи пясъчни дюни.

 

 

 

Скаген е известен със сблъсъка на две морета – един необичаен феномен, който изглежда сюрреалитично. Тъмните вълни на брега на Балтийско море се сливат с ярките сини води от Северното море и след това изчезват. Границата помежду им е толкова ярка и отчетлива, че може да бъде видяна отдалеч, поради простия факт, че теченията на двете морета никога не се сливат.

 

 

Причината за това чудо на природата е различната плътност на водата, а  подводните морски течения оформят пясъчна пътека на дъното, която ежедневно мени местоположението си.

 

 

sea 2

 

 

Районът на Скаген е популярна туристическа дестинация сред датчани и туристи, които понякога се изчакват на опашка, за да направят снимки на „двете морета“. Тази красота е толкова поразителна и странна, че със сигурност трябва да се види на живо

Виж още: Водният дворец Джал Махал


Instagram

Търсиш конкретно място?