Ако се чудиш къде да се разходиш и да се насладиш на първите слънчеви лъчи и на пробуждащата се пролет, ще ти дадем една интересна идея, пълна с мистика, загадки и много легенди, наречена Стобски пирамиди.

Стобските пирамиди, както става ясно и от името им, се намират над село Стоб и са едни от най-популярните скални образувания в България. Този рядък феномен е резултат от ледниците, които са се намирали в Рила. Пирамидите непрестанно променят своите форми заради ерозия, промени с релефа и климата. Намират се на около 100 км от София, близо до Благоевград.

Stob 3 1

Образуванията имат различни и причудливи форми, а някои от тях имат подобни на „шапчици“ елементи в горната си част и така силно напомнят на изникнали от земята гигантски гъби.

Пирамидите имат и имена – Сватовете, Кулите, Братята, Невестата, Зъберите, а всеки посетител с по-голямо въображение може сам да намери някоя нестандартна форма, която му напомня на човек, животно или каквото друго ти дойде наум.

Освен интересно, със своите форми, това чудо на природата крие и много легенди.

Stob 2

 

Една от тях разказва за двама влюбени, които решили да се оженят и вдигнали сватба. Булката обаче била толкова красива, че когато кумът я зърнал, не издържал на изкушението и тръгнал да я целува. В този миг, всички сватбари се вкаменили и останали така завинаги.

Друга легенда, отново свързана със сватба, разказва за голямата любов между двама млади. Майката на момичето обаче, не била съгласна с брака и проклела дъщеря си, когатo целуне свекъра си, всички гости на сватбата да се превърнат в камъни. И така, дошъл денят на сватбата, на която майката не присъствала. В заветния момент…чудото станало и всички се вкаменили.

Но каквито и легенди да си чул за Стобските пирамиди не е достатъчно. Те просто трябва да се видят, а ние те съветваме да им се насладиш на залез слънце, когато са най-красиви и вълшебни.

Виж още: България в миниатюри


Instagram

Търсиш конкретно място?