Трудно можем да открием по-подходящо място за любителите на природата, устойчивото развитие и приключенските спортове от райското кътче, наречено Азорски острови.

Повечето хора знаят малко или почти нищо за далечния архипелаг, разположен в сърцето на Атлантика. Затова днес ще направим първата крачка от пътешествието, като оставяме на теб да довършиш започнатото. 

1 1

Азорските острови, автономна област на Португалия, лежат на границата между европейската, американската и африканската тектонски плочи и свидетелстват по невероятен начин за оформянето на нашата планета. Те са един зашеметяващ свят на вулканични образувания, горещи извори, пещери, зелени пасища и езера, заобиколени от лаврови и кедрови гори.   

Три от островите – Graciosa, Flores и Corvo са част от световното наследство на ЮНЕСКО. На територията им има над 30 плажа, отличени със Син флаг, а в комбинация с богатите на минерали почви, субтропичния климат и топлите води на Гълфстрийм, мястото е истински райски кът.

За радост островите съумяват да запазят своята девтственост. Едва 5% от площта им е застроена, а останалото е резервати и защитени моркси територии. Правителството планира до 2018 г. 75% от енергията да бъде добивана от възобновяеми източници. Нищо чудно, че миналата година, островите бяха отличени от Европейската комисия като топ дестинация за устойчив туризъм.

КАК ДА СТИГНЕМ

Чудесна възможност да посетим островите дава TAP Portugal. Авиокомпанията предлага ежедневни връзки до столицата Понта Делгада и до остров Терсейра, като най-добрите оферти са на доста добра цена.

Azores TAP

Част от приключенията, които те очакват там: 

Светът на китовете

Азорските острови са известни най-вече с възможността за наблюдение на китове и делфини – архипелагът е дом на близо една трета от световните видове китоподобни – кашалоти, сини китове, афали, обикновени делфини и много други. Добре организираните турове дават чудесна възможност да изследвате отблизо света на тези изумителни животни. 

Китове

Гмуркане

Благоприятните води и животът, който кипи в тях, е нещо, което прави островите една от най-атрактивните дестинации не само за китовете, но и за запалените гмуркачи. С темепратури между 17 и 24 градуса, подводният свят изобилства от изненади, а видимостта между май и октомври достига 30 метра. 

Гмуркане

Водни спортове

Мекото време, топлите води и разнообразието на бреговата линия превръщат островите в целогодишна дестинация за всякакъв тип водни спортове. Пристанищата им са домакин на редица събития и регати. Град Хорта, например, е космополитен център на трансатлантическия трафик, а пристанището му се е превърнало в открита галерия от стенописи на суеверни моряци преди отпътуване.

Хорта

Виж още:
Хотелите в Понта Делгада, Азорски острови

Геотуризъм

Всеки, който поне малко се интересува от геология, ще бъде в стихията си тук. Топографията на островите по драматичен начин говори за техния вулканичен произход, но освен кратери има още много какво да грабне интереса ти – забележителни пещерни системи, скални образувания, горещи извори и редица други „mistérios“ (местното наименование на покритите с лава земни участъци), които очакват да бъдат разкрити.

Гео

Походи 

Със своите 2351 м. Маунт Пико е най-високата планина на територията на Португалия. При подходящи условия, тричасовото му изкачване, за да хванете азорския залез е първокласна атракция на островите.

Pico

И още…

Водопади, езда, колоездене, парапланеризъм – от преживявания за начинаещи до почитатели на екстремностите. Дестинацията е в чек листа на приключенците за 2017 г.

Между другото „пътуване до Азорските острови“ звучи чудесно за подарък към половинката! Скоро имаш повод 🙂 Действай.

Оферти

FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?