Берлин е едно от местата, събрало толкова много история в себе си, че каквото и да кажем за него би било малко. А и надали само едно отиване до там ще ти бъде достатъчно, но...трябва да започнем отнякъде!

Берлинската стена

Стане ли дума за Берлин, берлинската стена едно от първите неща, които неминуемо изникват в съзнанието ни. Най-дългата и добре запазена част се простирана 1300 метра и носи името „Галерията“ и се намира в Източната част. Артисти от цял свят са изрисували стената веднага след падането й и можеш да се снимаш с различни рисунки и графити. Друга известна локация е Чекпойнт Чарли – най-известният пропускателен пункт в рамките на разделена Германия. Съществува и музей с това име, в който са събрани стотици предмети и истории, свързани с хора, опитвали се да преминат стената нелегално.

Бранденбурската врата © iStock

Бранденбурската врата

Пъроначално наричана „Портата на света“, Брандербурската врата е символ на Берлин и няма как да я пропуснеш. Там се провеждат различни мероприятия, концерти, спортни състезания и фестивали, а на Нова година мести и туристи се събират на шумни празненства.

Райхстага

Сградата на Райхстага в Берлин е създадена, за да подслонява германския Райхстаг – първоначалния парламент на Германската империя. В наши дни името „Райхстаг“ се отнася за сградата, а „Бундестаг“ – за институцията.

Александерплац

Александерплац е сред най-популярните площади в Германия. Кръстен е на руския цар Александър І при посещението му в града през 1805 г. Ако искаш да усетиш атмосферата на стария Източен Берлин, ти препоръчваме именно това място.

Телевизионната кула © iStock

Телевизионната кула

Телевизионната кула е най-високата сграда в Германия – 368 метра. Когато се изкачиш на върха и за миг ще останеш без дъх. Гледката е впечатляваща, а след като й се насладиш, можеш да поседнеш във въртящия се ресторант, за да похапнеш или изпиеш някое питие.

Площад Жендарменмаркт

Площад Жендарменмаркт също е известен площад, на който се намират интересни забележителности като концертната зала на Берлин и катедралата в бароков стил. В центъра на площада се намира статуята на германския поет Фридрих Шилер.

Островът на музеите

Малкият остров на река Шпрее не случайно носи това име. Там се намират пет исторически музея – Старият музей, Новият музей, музеят Пергамон, Музеят Боде и Старата национална галерия), а целият район е включен в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство.

Островът на музеите © iStock

Зоологическата градина

Зоологическата градина в Берлин е най-старата зоологическа градина в Германия, която отваря врати през 1844 г. Разположена на площ от 350 декара, тя е дом на над 15 000 животни, което я прави и една от най-богатите на различни животински видове в света. Зоологическата градина привличаинтереса на местни и туристи, на малки и големи.

Сафари с трабант

Какво по-подходящо място за каране на трабант от Берлин?! Можеш да шофираш сам возилото или да си наемеш шофьор, който изпълнява и ролята на гид. Но не си мисли, че ще се возиш на стандартен, стар трабант. Повечето модели са доста екстравагантни и интересни – тигрови, кабрио, розови, на точки…


Instagram

Търсиш конкретно място?