Почивка в Италия? Регионът на Тоскана е чудесен избор! Родината на Микеланджело и Леонардо да Винчи е идеално място за всички любители на идиличните пейзажи. Тук ще откриеш едни от най-красивите италиански градове, в които времето сякаш е спряло. Ще можеш да посетиш първокласни винарни и да се докоснеш до традиционните италиански вина. И въпреки че Тоскана не е толкова популярна, колкото Рим и Венеция, едно е сигурно – веднъж посетиш ли я, ще искаш да се върнеш тук със сигурност!

Тоскана е регион в Централна Италия, който се простира от Северните Апенини до Тиренско море. Сещаш ли се за онези пощенски картички и снимки на Италия, на които се виждат живописни серпентини, заобиколени от кипариси? Това е един от символите на Тоскана. Кулата в Пиза, ароматният зехтин и, разбира се, виното също са свързвани с тосканския регион. Дългата и богата традиция на винопроизводството в Тоскана прави невъзможно да прекараш почивката си в този регион, без да опиташ от местните вкусове. Едно от най-добрите места, където можеш да поглезиш сетивата си, е известният винен район Кианти.

tuscany vineyards
Тоскана© iStock

 Маршрутът на Кианти Класико

Докато си в Тоскана, поеми по пътя на Chiantigiana (SR 222), който започва от Флоренция и ще те отведе право до приказната Сиена, дарявайки те с живописни и запомнящи гледки. Тесните, криволичещи пътища са заобиколени от кипариси, а близките хълмове са покрити с маслинови горички и лозя. Струва си да се отклониш за момент от стандартния маршрут, за да посетиш някоя винарна и да се потопиш в местните вкусове. Обикновено този тип дегустация е придружена от разказ за богата история на региона. Производството на световноизвестното червено вино Кианти Класико, от внимателно подбрано грозде, се извършва в сърцето на Тоскана, в легендарния регион Кианти.

tuscany vineyards in chianti

 

Тоскана© iStock

По самия маршрут те очакват също вили и градски къщи, които създават пейзажа на средновековните градове на хълмовете в Тоскана. Друг интересен факт е, че тук са заснети сцени от филмите „Гладиатор“ и „Здрач: Новолуние“. Но нека започнем с Флоренция и Сиена – най-важните точки по пътя SR 222.

florence david sculpture

 

Скулптурата на Давид във Флоренция© iStock

 Флоренция и Сиена – най-популярните градове в Тоскана

Флоренция е столицата на провинция Флоренция и на цяла Тоскана, като изобщо не е изненадващо, че градът привлича тъпли от туристи. Люлката на Ренесанса гарантира зашеметяващи паметници и е чудесно място, ако искаш да се потопиш в изкуството. Централната точка на града е площад Синьория(Piazza della Signoria), където можеш да видиш известния фонтан на Нептун със скулптура от бял мрамор. Непосредствено до него се намира Палацо Векио и една от най-популярните творби на Микеланджело – скулптурата на Давид (става дума за реплика, оригиналът се съхранява в музея Galleria dell’Accademia). Тук също се намират и впечатляващи религиозни сгради, на които можеш да видиш необикновени стенописи. Сред тях са църквата „Санта Мария Новела“ и катедралата „Санта Мария дел Фиоре“ с характерния си червен купол, извисяващ се над града. Друг символ на Флоренция е каменният мост от XIV в. – „Понте Векио“, който се намира над река Арно. Не забравяй да разгледаш и прочутата галерия Уфици.

florencja piazza della signoria

 

Площад Синьория(Piazza della Signoria) © iStock

Сиена определено контрастира значително на Флоренция. Въпреки че в днешни дни градът е много по-малък, в миналото е бил сериозен съперник на Флоренция. Разбира се, повечето туристи са на едно мнение – атмосферата в Сиена е много по-спокойна и градът е предпочитана дестинация, ако става въпрос за по-дълга почивка. Акцентът на града, разбира се, е главният площад – Пиаца дел Кампо със своята характерна форма на раковина. Можеш също да посетиш и готическата катедрала, чиято богато украсена фасада е обект на възхищение дори от най-големите ценители на изкуството. Сред другите забележителности на Сиена са фонтанът Гая и Палацо Публико – дворец, датиращ от края на XIII в. Ако си в добра физическа форма, то непременно трябва да се изкачиш до Торе дел Манджа – очакват те 400 стъпала и спираща дъха гледка на върха на кулата! Ако обичаш конната езда и парадите, то посещение на Тоскана през юли и август определено ще те зарадва. Всяка година по това време се организира известното конно състезание Палио. Да не пропуснем да споменем и виното! В края на краищата Тоскана е известна именно с него, тъй че, ако обичаш ароматно вино, Сиена е приготвила нещо за теб – Vin Santo.

panorama siena

 

Сиена © iStock

 Очарователни градчета върху тосканските хълмчета

Характерно за тосканските градове е разположението им на върха на хълмовете и грижливо поддържаните традиционни сгради. Криволичещи тесни улички ще те отведат до главния площад на града, а и макар изморителното изкачване на хълма, накрая ще можеш да се насладиш на удивителни гледки, изпълнени с лозя и маслинови горички. Препоръчваме ти пътуване до градчето Сан Кирико д’Орча, където ще се срещнеш за пореден път с невероятната тосканска природа и гледка към долината Вал д’Орча, включена в списъка на ЮНЕСКО. Тук можеш да видиш и къщата на главния герой от филма „Гладиатор“. Що се отнася до забележителности – не забравяй да посетиш каменната църква Collegiato di San Quirico и фрагментите от градските укрепления. В днешно време Сан Кирико д’Орча е малко, утихнало градче, но някога е играло важна роля в комуникационния път, свързващ Рим и Кентърбъри в Англия.

tuscany san quirico dorcia

 

Сан Кирико д’Орча © iStock

Един от тосканските градове, който заслужава внимание, е Сан Джиминяно, наричан средновековен Манхатън. Благодарение на прочутите си кули, които датират от 13-14 век, историческата част на града е включена в списъка на ЮНЕСКО. Интересното е, че от цели 72 кули до днес са останали само 14, като най-високата от тях, Торе Гроса, е 52 метра! Кулите са изпълнявали функцията на отбранителна система и са били израз на богатството и властта на семействата, които са ги построили. Туристите обикновено посещават Пиаца дела Цистерна и Пиаца дел Дуомо. Струва си да споменем, че градът е известен с производството на шафран, а много хора казват, че тук можеш да откриеш и най-добрия сладолед в цяла Италия. Разбира се, ароматната наслада от чаша хубаво италианско вино също ще помогне за незабравимото ти изживяване. В този случай, това е известното бяло вино – Vernaccia di San Gimignano.

tuscany san gimignano

 

© iStock

 Рай за тези, които ценят спокойствието

Ако обичаш да пътуваш до спокойни местенца, където тълпите от туристи не присъстват в дневната ти програма, значи трябва да обърнеш внимание на две пленителни дестинации. Първата е малкото градче Монтепулчано, където все още можеш да видиш запазени отбранителни стени, а тесните улички на градчето водят до Пиаца Гранде. Ако обичаш да преследваш красивите гледки, то значи трябва да се разходиш до площад Сан Франческо, за да видиш катедралата „Успение Богородично“ и Палацо Комунале. В Монтепулчано са заснети сцените за една от частите на „Здрач“, но това едва ли е най-важният аспект на това място. Туристите идват тук най-вече, за да опитат местното червено вино – Vino Nobile di Montepulciano.

tuscany montepulciano

 

© iStock

И за десерт – едно прекрасно тосканско селце, Монтикиело, което ще ти предложи традиционни каменни сгради, тесни улички и крепостни стени. Основният паметник на селото е църквата „Санти Леонардо и Кристофоро“, в която по време на обновяването ѝ през 1933 г. са открити средновековни фрески! Ще можеш да усетиш енергията на мястото като се изгубиш по тесните пътища и се насладиш на гледката към близките маслинови горички, или като видиш някое представление на местния театър. Не трябва да се изненадваш от липсата на много туристи или дори на местни жители по улиците, тъй като ще ги откриеш в китните ресторантчета. Спокойният тоскански живот, изпълнен с ароматно вино, проста, но вкусна храна и дълги, интересни разговори, ще можеш да срещнеш именно тук.

 


Instagram

Търсиш конкретно място?