Столицата на Унгария е впечатляваща дестинация през цялата година – пищна, разнообразна, богата откъм забележителности, храна, забавления и традиции. През август обаче тя се превръща освен всичко друго и в парти дестинация. Какво да не пропускаш да видиш и опиташ в Будапеща? Какво те очаква на фестивала Sziget 2023, на състезанието по лека атлетика и в големия празник за Деня на Свети Стефан – ти разказваме в следващите редове.

Будапеща – първи впечатления

96 метра височина. На толкова се извисяват двете най-високи сгради в Будапеща, сред които е тази на парламента. Интересното е, че по закон никоя друга сграда не може да бъде по-висока. Затова тук не очаквай небостъргачи, а архитектура, която ще те смае на всеки ъгъл. В града кипи живот, докато унгарците ти продават талисмани за късмет, предлагат ти гулаш и отлично вино токай, подканвайки те да опознаеш столицата им от А до Я само за няколко дни.

В Будапеща имаш всички условия за еклектично преживяване: от романтични лозя до парни бани, през хапване на крак на вкусни унгарски мекици лангош от крайпътна будка, боядисана в зелено. Разходката ти из града ще мине покрай величествени паметници, хвърлящи сянката си върху чистите улици. Тесните сгради и градските кътчета ще те изкушат да се отклониш от първоначалния си маршрут, за да откриеш скритите красоти на Будапеща.

Ще срещнеш много улични артисти, които пеят и свирят, пренасяйки те в свят, в който никой не бърза. Светлините вечер не означават края на деня, а точно обратното: обявяват началото на нощния живот, на който всеки може да се наслади. След свечеряване Будапеща се превръща в една от най-очарователните столици на Европа, приканвайки те да я изживееш от различна гледна точка.

Friends visiting Budapest
Приятелки в Будапеща © iStock

Пеща и Буда в очарователна комбинация

Ако влезем в машина на времето и се върнем в 1873 г., ще посетим два града, разделени от река Дунав: Буда и Пеща. В резултат на сливането им те образуват едно цяло. Въпреки това жителите на западната и източната част и до ден днешен смятам, че тяхната половина е по-добра. Дали са прави можеш да се убедиш от първа ръка. Само след няколко дни във вече обединения град Будапеща можеш ясно да забележиш, че бившата Буда е тихата част, много повече отразяваща историческата и меланхолична атмосфера на града. Пеща, от друга страна, е смесица от ресторанти с чудесна храна, включително страхотна унгарска кухня и пържен лангош със сметана и сирене, винени барове, предлагащи местния сорт токай, и много клубове за танци. С други думи, в Пеща протича животът на големия град.

Sziget – един от най-големите музикални фестивали на Европа

Първо те посреща стоманеният железопътен мост K-híd. Обикновено той се ограничава до цветовете сиво и синьо, но за фестивала е украсен в най-различни цветове. Докато вървиш по него, закачените панделки се развяват около теб. От сушата те делят по-малко от 100 м. Островът на свободата, както наричат разположения сред буйната зеленина остров Обуда, те посреща с очарователни гледки. За шест августовски дни и нощи той се посещава от над половин милион души от цял свят. Тук, почти в сърцето на Будапеща, от 10 до 15 август се провежда фестивалът “Сигет” – най-голямото музикално и артистично събитие в Европа. С карта в ръка планираш какво и кога да видиш, къде да отидеш, кого да чуеш на живо. Определено изборът е голям, като той не се ограничава само до концерти, но включва и артистични работилници и различни артистични представления.

Woman at Sziget Festival
Жена на фестивала © iStock

Главната сцена, на която през последните години излизат звезди като Ed Sheeran, Dua Lipa и Lana Del Rey, е впечатляваща. Тази година на нея ще видиш Billie Eilish и Florence + The Machine, както и безброй други изпълнители. Фестивалът обаче има още няколко сцени, които в рамките на почти цяла седмица представят около 1000 различни артисти. Едно от най-големите предизвикателства за посетителите на фестивала е как да изберат изпълнителя и активностите, тъй като са наистина много. Като добавим към това и приканващата сянка под дърветата и плажа с финия златист пясък, е повече от сигурно, че изборът ти наистина ще бъде труден. С добро планиране обаче можеш да имаш всичко! И всичко това докато около теб е цветно и топло, наслаждаваш се на любимите мелодии, а хората около теб пръскат позитивна енергия и настроение.

Fireworks during St. Stephen’s celebrations in Budapest
Будапеща © iStock

Занаяти и заря в Деня на Свети Стефан

Ако си в Унгария на 20 август, се приготви за необичайни зрелища. Тогава унгарците празнуват Деня на Свети Стефан, който е и почивен ден. В много градове се провеждат паради, концерти и шествия в чест на първия крал на Унгария, Стефан I, който е коронясан от самия папа Силвестър II. Занаятчии от цялата страна идват в замъка “Буда” в Будапеща, за да покажат своите невероятни творби. Това е чудесна възможност за колекционерите да открият невероятни находки за своите колекции. И чудесна възможност за теб да имаш уникален предмет за спомен от пътешествието си.

Не по-малко ценно ще бъде и преживяването вечерта. Всяка година празникът е отбелязан с феноменална заря на фона на величествената сграда на парламента, отразяваща се в реките на Дунава. Приготви се за невиждано шоу, озаряващо небето с хиляди мънички светлинки. Ще видиш как най-голямата заря на Стария континент озарява околните сгради, заедно с тълпите от развълнувани посетители по мостовете и булевардите по поречието на реката – същински грандиозен финал на празненствата.

Купи билети за атракции и изживявания в Будапеща

Световно първенство по лека атлетика 2023 

Втората половина на август също обещава да е доста интересна, тъй като тогава ще се проведе Световното първенство по лека атлетика. В цифри: над 2000 спортисти от 200 страни по света ще дойдат в Будапеща между 19 и 27 август, за да участват 19-ото Световно първенство по лека атлетика. Това е уникално събитие, защото за първи път се организира от страна от Централна и Източна Европа. Талисманът на тазгодишното първенство ще бъде овцата на име Youhuu. Тя е от породата racka, характерна за Унгария и разпознаваема по острите си къдрави рога. Породата е избрана за тази роля, тъй като някога районът, където днес се намира стадионът, бил нейно пасище.

Как да стигнеш до новопостроения стадион? Вземи автобус 107, който ще те отведе почти до Nemzeti Atlétikai Központ (Националния център по лека атлетика). Модерната му форма е с изглед към 9. квартал Ferencváros на река Дунав. Построен в края на острова, той може да побере над 37 000 души за състезанието. Въпреки големия капацитет, е добре да се запасиш с билети предварително.

Athletes running
© iStock

По време на първенството можеш да видиш едни от най-изявените имена в бягането, скоковете на дължина, бягането с препятствия и скок с прът, както и по хвърляне на чук и диск. Сред тях е смятаният за наследник на Юсейн Болт – Ерийон Найтън, многократна шампионка Илейн Томпсън-Хера или новата кралица на леката атлетика Сидни Маклафлин. 

Поглези тялото и душата си със спа

Ако след всички забавления и празненства имаш нужда от наистина добра почивка, имаме чудесни новини за теб: само в Будапеща те очакват над 100 минерални извора и десетки парни бани и басейни с минерална вода. Две от най-популярните са Gellerta и Szechenyi. Парните бани са характерни за унгарската столица и много почитани не само от местните, но и от туристите. Там можеш да релаксираш както никога досега, а и да се възползваш от полезните свойства на техните води. Имаш избор, тъй като термалните бани обикновено разполагат както с вътрешен, така и с външен басейн.

Не забравяй обаче да не прекарваш твърде дълго време в банята. Препоръчват се не повече от 20 минути. След това можеш да прекараш известно време извън водата, за да разгледаш невероятната украса на вътрешността на сграда. Особено впечатление ще ти направи банята “Гелерт”, чийто интериор прилича на парижка художествена галерия. Стените са богато украсени с множество мозайки, които ще те пренесат в някой ориенталски спа център от преди векове, където ходели най-богатите жители на града. Несъмнено баните са забележителност сами по себе си, затова не ги пропускай, дори и да не се къпеш в тях.

Girl in the subway in Budapest
Метрото в Будапеща © iStock

Пътувай с метрото, древно като… Европа

127 години. Точно толкова навършва на 2 май 2023 линията на метрото в Будапеща M1, която е и най-старата подземна железопътна линия в континентална Европа. Освен това тя е и първата в света, която е напълно електрифицирана. Нищо чудно, че от 2002 г. метрото на унгарската столица е в престижния списък на световното наследство на ЮНЕСКО. След всичко казано дотук е повече от ясно, че не бива да пропускаш да го разгледаш. Особено интересно ще ти бъде на метростанцията на булевард Andrassy. Оттам можеш да се качиш на историческите жълти влакове, водещи към Hősök tere. Това е най-красивата метростанция в Будапеща, чийто подземен интериор е изграден от бели и зелени мозайки, а дървените билетни каси ще те пренесат в съвсем друга епоха.

Наслади се на същинския оазис в центъра 

В края на августовската си почивка в Будапеща, когато фестивалният заряд е отминал, останките от фойерверки по улиците са изчистени, а гласът ти се е завърнал, ти остава да отметнеш още няколко забележителности от списъка. Кралският замък Budavári Palota, парламента ​​Országház и църквата Св. Матияш. След това излез от красивия, но многолюден център, и се насочи към естествените завои на река Дунав. По време на разходката си ще видиш, че в сърцето на унгарската столица дивата природа е напълно реална. Можеш да стигнеш до залива Háros с градски транспорт, като първо можеш да се разходиш по добре маркираните туристически пътеки, а след това да разглеждаш мястото без план и посока.

Организирай пътуването си до Будапеща!

На бреговете на река Дунав и острова, разположен до тях, можеш да се насладиш на дивата крайречна гора. На всяка крачка ще видиш дървета с оглозгана кора от живеещите тук бобри. Огледай се внимателно, защото може би ще видиш някой във водата. Освободи се от напрежението, дишай дълбоко и се наслади на слънчевите лъчи. Не се учудвай, ако ти се стори, че градът е затихнал. Това е ефектът на оазиса в града. 

После тръгни на север и мини покрай риболовния клуб от 60-те години. Малко по-нататък ще попаднеш на две места, които са известни с пържената си риба и ланго – любимата улична храна в Будапеща. Първо ще усетиш изкушаващия аромат на храна, а след това ще видиш и опашката от чакащи. Определено си струва да се наредиш, за да опиташ тези вкусотии, а и за да продължиш напред с нова енергия. След това се насочи край сградите на бившата фабрика за пенливо вино Törley. С наближаването на залеза се насочи към реката в посока център. Наслади се на завършека на още един приказен ден в Будапеща.


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?