В Грузия с деца? Въпреки че за някои хора подобна идея за почивка е леко изненадваща, то най-малките пътници бързо ще харесат тази дестинация. Срещата с Кавказ е среща не само с различна култура, кухня и феноменална природа. Това е и среща с гостоприемни грузинци, чудати крави и... множество атракции за деца. Затова те каним да опознаеш другото лице на Грузия, което е особено подходящо за семейства с деца.

В Грузия с деца? Въпреки че за някои хора подобна идея за почивка е леко изненадваща, то най-малките пътници бързо ще харесат тази дестинация. Срещата с Кавказ е среща не само с различна култура, кухня и феноменална природа. Това е и среща с гостоприемни грузинци, чудати крави и… множество атракции за деца. Затова те каним да опознаеш другото лице на Грузия, което е особено подходящо за семейства с деца.

Грузинците и славното им гостоприемство

Ако имаш познат или приятел, посещавал Грузия, то най-вероятно знаеш поне една история за това как местните жители посрещат туристите в домовете си и ги канят на супра (празник). Подобни истории се разказват от пътешествениците от много години и има защо. Горди с произхода си, грузинците с удоволствие споделят надълго и нашироко за своите култура и история. И въпреки че вече почти всички туристи отсядат в хотели и хостели (вместо по домовете на местните), все пак можеш да научиш най-любопитното за Грузия от нейните жители. Не се притеснявай да задаваш въпроси за посоката, за най-добрите кръчми, както и за по-евтино настаняване в района. Грузинците с радост ще ти отговорят! 

Gruzińska kobieta w oknie
Жена в Грузия © iStock

Когато наблюдаваш живота им, ще ти направи впечатление как отглеждат децата си. С една дума – заедно. Това означава, че, ако група деца от квартала са на улицата, всички ги държат под око – продавачката, минаващият старец, полицаят, съседът, който живее наблизо… Грузинците обичат децата. Те винаги подават ръка (буквално), което важи и за отношението им към туристите. Погалване по главата, случаен поздрав “дай пет”, хващане на дете за ръката, обгрижване при пазаруване в магазина – това са ежедневни контакти между грузинците и най-малките.

Dzieci cieszące się spacerem na szlaku
Деца на разходка © iStock

Виж всички изживявания в Грузия!

Кавказ през лятото или зимата, или с деца по планинската пътека

Грузия си струва да се посети по всяко време на годината. Ако детето ти не понася добре топлината, по-добре планирай ваканцията през зимата, есента или пролетта. Още повече, че Кавказ през зимата е чудесно извинение да тестваш грузинските ски писти. Колкото до гледките и условията, те са отлични! Цените пък са много по-ниски, отколкото в популярните европейски курорти. Курортите в Грузия Бакуриани или Гудаури са идеални за зимните ви забавления с децата. В Кавказ има чудесни пътеки за разходки, което ви гарантира много впечатления и спиращи дъха панорами. Струва си да ги планираш, когато снегът се стопи малко.

Макар по-високите върхове да са подходящи за възрастните или за опитните тийнейджъри, то не липсват добри опции и за най-малките. Рача например е живописен район, наречен “Грузинската Швейцария”. Той изобилства от зелени площи, гори, езера, но също така и от водопади, ледници и пещери. Плюс, разбира се, красивите гледки към планинските върхове наблизо. Препоръчителна отправна точка за екскурзии в района е град Они.

Widok na dolinę w przepięknym regionie Swanetia
Гледка към пленителния регион на Сванетия © iStock

Когато се огледаш в Грузия, едва ли ще пропуснеш множеството планини и възвишения. Все пак цели 70% от Грузия е планинска, което може да ти говори и за множеството пътеки, от които можеш да избираш. Ако се чудиш на кой маршрут да се спреш, заложи на сигурното – пътеките в района Сванетия. Той е известен със своите средновековни отбранителни кули, заради които е високо оценен от ЮНЕСКО. Ще те впечатли с криволичещите си пътеки и променящия се живописен пейзаж. Столицата на Сванетия е Местия и именно оттук започват много от пътеките в района.

Widok na Tbilisi i twierdzę Narikala
Гледка към Тбилиси © iStock

Тбилиси или Батуми?

Столицата на Грузия Тбилиси е една от най-популярните туристически дестинации. Почивката с деца в нея е рецепта за динамични изживявания и много забавление. За целта на помощ ще ви бъде кабинковият лифт, който ще ви отведе до древния замък Нарикала. Точно до него има ботаническа градина, а наблизо е водопадът Leghvtakhevi, до който определено си струва да се разходите. Интересни атракции са  наклонената часовникова кула (тук е добър момент за почивка, която идва с бонус – кратко представление на всеки час), както и кукленият театър на Резо Габриадзе.

По време на разходката си потърсеъте цветните стенописи, като за целта е добра идея да си изтеглиш карта на уличното изкуство в района. В Тбилиси можете да посетите музей на илюзиите и музей на науката, както и – ако времето позволява – да се отдадете на водни забавления. Езерото Лиси, езерото Кус Тба или Тбилиското море (изкуствен воден басейн) са добра идея за активен следобед с цялото семейство.

Ако ти е любопитно да опиташ местната кухня, прочети статията и виж къде в Тбилиси можеш да вкусиш традиционни специалитети.

Grupa przyjaciół w nadmorskim Batumi
Група приятели в Батуми © iStock

Между Тбилиси и Батуми има влак, което е идеална възможност за още забавления и пленяващи гледки. Пътуването е няколко часа, а маршрутът включва и прохода Сурам, което означава още паметни пейзажи. Батуми е морски курорт, известен със своята крайбрежна алея и дузина атракции в близост, като например виенското колело, Кулата на азбуката и движещите се статуи на Али и Нино. Ако решиш да посетиш някой от плажовете в района, имай предвид че са каменисти. Друга впечатляваща атракция, която ще помните дълго, е пътешествие с лифта Арго. Ако сте в града през по-топлите месеци, вечер отидете на езерото Ардагани, за да видите интересните звукови и светлинни представления.

Skalne miasto Uplisciche w Gruzji
Скални градове © iStock

Скалните градове

Несъмнено една от най-големите забележителности на Грузия са скалните градове. Посещението им е отличен урок по история, а най-малките със сигурност ще бъдат впечатлени от чудатия пейзаж и предизвикателството да изкачат скалния лабиринт. Най-старият скален град е Уплисцихе, датиращ от бронзовата епоха. Районът заема няколко хектара и някога е населяван от около 20 000 души. Популярна дестинация е скалният манастир “Давид Гареджа” от 6. век.

Полусухите райони са добро място за семеен преход. Вардзия например се намира в Малък Кавказ. Той представлява средновековен градски център, който някога бил подслон на местните жители. Земетресение през 1283 г. открива мистериозен град в скалата, пълен с лабиринти за изследване. По време на пътуването си можете да срещнете монаси, живеещи в района.

Szlak przy Wardzi - skalnym mieście-klasztorze
Планинска пътека © iStock

И като стана дума за лабиринти и пещери, не порпускайте пещерата Прометей в Кумистави. Подобно еднодневно пътуване със сигурност ще остави много емоции и впечатления както у големите, така и у малките туристи. Пещерата е открита в края на 20. век и сега привлича любителите на мистериозни атракции. Освен всичко друго, тук ще видите и малко светлинно шоу.

Jedna z wielu krów, które spotkać można na gruzińskiej wsi
Една от многото крави, които се срещат в грузинската провинция © iStock

Песни, танци и… крави навсякъде!

Когато пътуваш из Грузия, е добре да се подготвиш и за по-близки срещи с изключително важни жители, каквито са кравите. Не се учудвай, когато ги видиш да обикалят по улиците на градове и села, без въобще да бързат. Още по-малко, ако ги видиш да си лежат спокойно на пътя. В Грузия е така. Обикновено кравите са дружелюбни, свикнали с трафика и шума, а местните си имат важно правило – кравите са с предимство. Затова внимавай, особено на завоите. Свободно разхождащите се крави, но също и кози или овце, са голяма атракция за децата, така че със сигурност ще има за какво да разказват след пътешествието ви.

Ако след цялото разхождане и разглеждане на красотите и чудатостите на Грузия през деня, имате желание за забавления вечерта, тогава няма да се разочаровате. Традиционните песни и танци, които изпълняват местните, са красиво зрелище за туристите. Остави се на грузинските ритми и се слей с местните. Ако търсиш вдъхновение, просто виж децата, които обикновено са сред първите танцуващи. А за още вдъхновение за пътуване, не спирай да следиш блога ни!

Виж офертите за полети и настаняване в Грузия!

FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?