Варна е третият по големина град в България, заемащ площ от 205 кв.км. Разположението на града по северното крайбрежие на Черно море, както и богатите природни ресурси, го превръщат в един от най-известните курортни центрове в Европа и най-големия в черноморския регион.

Според ранни писмени сведения Одесос, днешна Варна, е основан от изселници от малоазийския град Милет през втората четвърт на 6-ти век преди новата ера.

Със сигурност има много неща, които можеш да правиш във Варна, освен да се препичаш на плажа и днес ще ти разкажем за част от тях.

© iStock

Аспаруховият мост

Аспаруховият мост е връзката с кварталите Аспарухово и Галата и града и единствената връзка над канала, която свързва Варненското езеро с Черно море. Той е едно сред най-посещаваните места от любители на екстремни спортове, които идват специално до Варна, за да скочат с бънджи от най-високата част на моста и да вземат своята доза адреналин.

Дворецът на културата и спорта

Дворецът на културата и спорта впечатлява с интересна архитектура, дело на архитекта Стефан Колчев, а в Нигерия също има подобен дворец, направен отново от Колчев. В сградата се провеждат различни спортни и културни мероприятия –  престижни събития, множество фестивали, първенства на европейско и световно ниво, както и много концерти и спектакли.

Дворецът Евксиноград

Дворецът е най-голямата забележителност в района на Св. Константин и Елена, построен за лятна резиденция на българския княз Александър Първи Батенберг. Дворецът и прилежащият към него парк ще те пренесат в миналото и ще те очароват със своята пищност и цветове.

Делфинариумът

Делфинариумът е единствен по рода си в България – атракция за малки и големи. Сградата наподобява стъклен куб с размери 30 на 30 метра и е висок цели 14 метра и разполага със 1200 места за посетители. Делфинариум има по няколко представления на ден.

Varna
© iStock

Катедралният храм „Свети Успение Богородично”

Храмът е един от най-големите в България, превърнал се в символ на Варна. Местни и туристи често правят срещите си там, а ти не пропускай да го видиш вечер, в целия му блясък, а през деня разгледай отвътре красивите фрески и стенописи.

Морската градина

Кой не е чувал и не е бил в Морската градина? Прекрасно място за разходка, отдих или пикник. За да бъде в сегашния си вид, по градината работи специалист по правенето на паркове и градини, който е работил по дворците като Шьонбрун и Белведере във Виена. Морската градина заедно с ботаническия парк в Балчик са единствените изкуствени резервати по нашето крайбрежие.

Корабът Дръзки

През 1957 година по случай 50 години от създаването му, „Дръзки“ е признат за най-известният и велик кораб в цялата българска история. Днес той е превърнат в кораб-музей, част от 100 национални обекта на България и може да бъде разгледан във Военноморския музей.


Instagram

Търсиш конкретно място?