Вероятно най-спокойната гледка сред хаоса на Джайпур е красивият Джал Махал или "Водният дворец". Този симетричен дворец, изглежда така, сякаш плава в центъра на езерото Ман Сагар, а светлите каменни стени на Джал Махал са в ярък контраст с дълбоките сини води на езерото.

India 2

Тази величествена гледка на Джал Махал го прави най-фотографираният паметник, но за съжаление разглеждането на самия дворец е ограничено.

Построен преди повече от 200 години, предназначението на водния палат е за лятна резиденция на тогавашния владетел и като място за почивка. Едно от удоволствията на владетеля е било отстрел на диви патици, а мястото е изключително подходящо за тази цел, тъй като самото езеро тогава е било обитавано от всякакви птици.

Джал Махал е построен от розов пясък и следва класическия стил, който може да се види в целия Раджастан. Правителството на Джайпур полага огромни усилия, за да реновира двореца и да подобри състоянието на езерото. Преди около 10 години Джал Махал представлява по-скоро изоставени руини, а водният басейн e изключително замърсен. Днес палатът и езерото са в пълния си блясък и мястото се връща към предишната си слава.

India

Джал Махал е на 4 километра северно от Джайпур и се намира на главния път Амер-Джайпур. Повечето посетители на Джал Махал съчетават посещението му с крепостта Амер. Типичното посещение на Джал Махал няма да отнеме повече от 30 минути, достатъчно време, за да направиш няколко уникални снимки. Преди години е имало и гондоли, осигуряващи романтична разходка с лодка по езерото, но вече не се предлагат. За сметка на това можеш да си напазаруваш сувенири от сергийките наоколо или да пояздиш камила.

Двореца Джал Махал прави впечатление и с това, че през по-голямата част от годината над водната повърхност се вижда само един от етажите му, а останалите три остават под водата. Това обаче не е така през горещите летните месеци, когато водата в езерото Ман Сагар пресъхва и всички четири етажа на двореца са видими за посетителите. 

 

Виж още: Тадж Махал или историята на една любов


Instagram

Търсиш конкретно място?