Кое е първото нещо, което ти хрумва, когато чуеш Хърватия? Красиви пейзажи, топла морска вода, живописно крайбрежие и прекрасни градове, разположени на Адриатическо море, нали? Е, Задар включва всичко това! Защо не опиташ нещо ново и не отидеш на почивка именно в този по-малко известен град на брега на Далмация?

През 1964 г. известният английски филмов режисьор Алфред Хичкок, който вече е звезда на световното кино, казва, че Задар има най-красивите залези в света. Това е невероятен комплимент от човек, който много добре познава емблематичните гледки на Съединените щати. Хичкок смята, че залезите в Задар дори надминават тези в Кий Уест във Флорида!

pozdruv suncu i zachod w zadarze
Pozdrav Suncu и залезът в Задар  © iStock

Какво си струва да видиш в и около Задар?

Задар е задушевен град в Далмация, макар и да не е никак малък. Регионът е известен предимно с популярните си туристически курорти като Макарска, както и с най-важния си център – град Сплит, а и с Меката на адриатическите моряци – Трогир. Далмация обаче може да предложи повече от тези известни места, особено като се има предвид, че в Задар има международно летище, а що се отнася до красотата и броя на атракциите в него, то той не отстъпва по нищо на гореспоменатите курорти.

riwa w zadarze c pawel szczepanski
Riva в Задар © Paweł Szczepański

Разходка в Задар

Тъй като вече започнахме със залезите, нека нашата виртуална разходка из града започне от Ривиерата – крайморската крайбрежна алея, откъдето можеш да се насладиш не само на разноцветните лъчи, обагрящи небето над Адриатика, и на романтичната гледка към морето, но и… да чуеш музиката, композирана от нейните води! Инсталацията Морският орган е система от тръби, вградени в стъпалата на кея, спускащи се директно в Адриатическо море. Водата изтласква въздух в тръбите, който преминава през цялата сложна система, за да се превърне в звуците на омайваща морска симфония!

port i marina w zadarze c pawel szczepanski
Пристанището в Задар © Paweł Szczepański

Наблизо, на самия край на полуострова, където се намира центърът на Задар, има още една интересна инсталация на открито: Pozdrav Suncu (което означава „поздрав към Слънцето“). Тя се състои от слънчеви панели, поставени под стъклени плочи, в които през деня се натрупва енергия, за да излъчват светлинни лъчи в различни цветове в тъмното! В града ще откриеш не само модерни забележителности и страхотна атмосфера, но също така заведения и ресторанти, където да опиташ местни специалитети, включително типичния за Задар ликьор Мараскино!

kosciol sw donata w zadarze c pawel szczepanski
Църквата „Св. Донат“ в Задар © Paweł Szczepański

Старият град и кралското потекло на Задар

Ривиерата е неразделна част от стария град на Задар. Тя е гъсто застроена зона, разположена на полуострова, и въпреки че е доста тясна, е много живописно място. Сградите тук са свидетели на дълга и бурна история, като помнят още венецианските и австрийските времена, когато Задар е столица на Кралство Далмация, което пък е зависима част от Австрийската империя, а по-късно и от Австро-Унгария.

fragment forum romanum w zadarze c pawel szczepanski
Фрагмент от Римския форум в Задар © Paweł Szczepański

Самият град води началото си още от… 9 век пр.н.е., което го прави един от най-старите все още населени градове в света! Старият град на Задар обаче дължи сегашния си облик на времената от Втората световна война. Тогава градът, който все още е част от Италия след разпадането на Австро-Унгария, е бомбардиран от Съюзниците. За щастие, след войната той е възстановен и днес можеш да усетиш и да се насладиш на неговата неподправена атмосфера.

Старият град със сигурност може да се похвали с множество паметници. Най-старите са останките от местния Римски форум, разположен между Ривиерата, романската църква „Св. Донат“ и катедралата „Св. Анастасия“. Главната улица Широка (Široka) минава точно до тях. Тя може да се определи като център на градския живот и е фантастично място за попиване на местната атмосфера. Препоръчваме обаче да се разходиш тук сутрин, когато не е толкова пренаселено и можеш да се насладиш напълно на гледката към околните къщи и църкви.

Откъм сушата можеш да се полюбуваш на внушителните венециански отбранителни стени с портата Porta di Terraferma, украсена с образа на лъва на Свети Марк – символът на Венецианската република, към който Задар принадлежи повече от пет века. Местните музеи – Археологическият музей (който не е изненадващ, предвид тридесетвековната история на града) и Музеят на илюзиите също си заслужават да ги посетиш.

narodni trg widziany z sirokiej c pawel szczepanski
Narodni trg в Задар, гледан от улица Široka © Paweł Szczepański

Остров Паг и морските курорти

Задар е удоволствие не само за любителите на градския туризъм и за почитателите на музеите и църквите. Околностите на Задар също ще зарадват тези, които предпочитат да се отпуснат край водата и да се насладят на природата над каменните сгради. Точно до града се намира остров Паг с типичния си скалист пейзаж. Ще откриеш и омайващи плажове, до които се извисяват скали, врязващи се в морето. Наблизо е и Биоград на Мору (Biograd na Moru) – един от най-известните и най-дълго действащи курорти на Адриатическо море, който сам по себе си също е интересен и очарователен град с исторически център. Наблизо се намира и Пакощане (Pakoštane) – също малък и очарователен град, чудесно място за блажена почивка на Адриатическо море или на най-голямото езеро в Хърватия – Вранско езеро (Vransko jezero).

krajobraz okolic zadaru c pawel szczepanski
Околностите на Задар © Paweł Szczepański

Национални паркове около Задар

Що се отнася до хърватската природа, тя несъмнено заслужава твоето внимание, като за целта посети околностите на Задар. На няколко десетки километра югоизточно от града се намира националният парк Крка, където можеш да се любуваш на живописни водопади и каскади. Северно от Задар има карстови каньони, защитени в рамките на националния парк Paklenica. Тези фантастични места се намират в най-големия планинския масив в Хърватия – Велебит. Ако обичаш да си сред природата, не ги пропускай. Реките и планините в този район не са единствените природни забележителности около Задар. Наблизо са островите Корнати, които също са защитени в рамките на национален парк. От самия Задар пък можеш да се отправиш на разходка с кораб до Корнати!

wyspy w okolicach zadaru c pawel szczepanski
Острови до Задар © Paweł Szczepański

Задар и околностите му могат да предложат много, така че когато планираш пътуване до Хърватия, не забравяй да включиш в списъка си за посещение и този красив град с богата история и красота!


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?