Италиански сладоледи и паста, балкански печени меса, хумус и кюфтета от Близкия изток, френски супи и омлети… Всяко пътуване ни обогатява освен с всичко друго, и с нови вкусове и аромати. Ето кои европейски градове ще те омаят с ястията си до такава степен, че никога няма да ги забравиш!
Сладостта на Лисабон
Започваме по малко нетрадиционен начин – от десерта. Представи си една дълга виеща се опашка пред пекарна в Лисабон. Това всъщност е ежедневна реалност, особено в квартал Белем. За какво чакат с такова нетърпение както посетителите, така и местните жители? Причината е pastéis de nata. Малки, ронливи сладкиши, пълни с пудингов крем. Въпреки че славата им се е разпространила по целия свят и могат да се намерят в много страни, те произхождат от Лисабон. И по-точно от един… манастир! Традиционно се сервират поръсени с канела и пудра захар, а вкусът им е най-добър, когато са прясно изпечени. Подхождат си идеално с чаша силно кафе или с португалско вино, например Vinho Verde.
Ако не си в настроение за нещо сладко, опитай португалските закуски petiscos, за да се заситиш подобаващо. Можеш да дегустираш също така bacalhau à brás, или треска с яйце и картофи, както и скариди в сос пири-пири или chouriço assado – печена португалска наденица. Ако търсиш сигурно засищане, препоръчваме класическата caldo verde – зелена супа със зеле, картофи и колбаси, идеална за по-студените дни. Къде да хапнеш? Последвай местните и посети някой от многото таскиняс. Това са малки семейни ресторанти, предлагащи традиционна португалска храна.
Класически вкусове от Париж
Когато става дума за кухня, няма как да пропуснем Париж! В крайна сметка той е родното място на някои от най-известните кулинарни класики в света. Яденето на кроасани е сутрешен ритуал за парижани, който определено не бива да пропускаш. Твърди се, че кроасанът е най-вкусен с чаша кафе в някое от многобройните кафенета. И все пак, Париж не е само идеално място за хапване на печени изделия. Тук можеш да опиташ изискани ястия като coq au vin – петел, задушен в червено вино, или bouillabaisse – ароматна рибена супа от Прованс. Популярен е и foie gras – деликатен пастет от патешки или гъши дроб, или escargots – охлюви с чесново масло, които от векове печелят сърцата на гастрономите. Комбинирай ястието с чаша бяло вино от района на Лоара или червено Бордо и ще получиш перфектното парижко ястие.
Един от най-емблематичните парижки десерти е crème brûlée. Деликатен ванилов крем с хрупкава карамелена коричка. Други сладкиши, които трябва да опиташ, са макароните – малки, цветни бисквити от бадемово брашно, които завладяха Instagram със своя цветен чар.
Венециански тратории
Въпреки че Италия се свързва предимно с пица и паста, това не е първото нещо, което бихме ти препоръчали тук. Във Венеция царува risotto al nero di seppia – кремообразно ризото с мастило от сепия, което ще те очарова с богатия си морски вкус и наситения си черен цвят. Друга класика е bigoli in salsa – гъста паста със сос от лук и аншоа. За бърза закуска се отправи към някой от местните барове bacari, в които се предлагат венециански тапас cicchetti. Сред тях може да ти бъдат сервирани и sarde in saor, или сардини, мариновани в оцет с лук, стафиди и кедрови ядки, както и baccalà mantecato – кремообразен мус от треска, поднесен върху хрупкави брускети.
Неустоимото италианско тирамису можеш да опиташ къде ли не, но ние ти препоръчваме в някое кафене на площад „Сан Марко“. Фритоле са венециански понички със стафиди и портокалова кора, които са особено популярни по време на карнавала. За любителите на класиката добър избор са zaleti – бисквити от царевично брашно със стафиди. Този десерт е истински венециански деликатес. За да откриеш най-вкусните залети, пропусни утъпкания туристически път и се изгуби в някоя от страничните улички, където в малките тратории и остерии местните жители разговарят за ежедневни неща и междувременно се наслаждават на невероятните вкусове.
Тапас в Барселона
Барселона е рай за любителите на пресни морски дарове. На пазара La Boqueria можеш да опиташ най-автентичните от тях: mariscada – поднесени по прост начин, за да се запази естественият им вкус. За обяд добър избор е fideuà – каталунската версия на паеля, приготвена с тънка паста вместо с ориз, често поднесена със сос айоли. Друга класика е освежаващата esqueixada – салата от осолена треска, домати, лук и маслини, която повече от перфектна в топлите дни.
Едно от най-емблематичните ястия в Барселона е pa amb tomàquet – прост, но изключително вкусен препечен хляб, натрит със зрял домат и полят със зехтин. Това ястие често се сервира като предястие или допълнение към тапас. Опитай patatas bravas – пържени картофи, поднесени с пикантен сос айоли, или bombas – картофени топчета, пълнени с месо. В местните барове ще откриеш и calamares a la romana – хрупкави калмари, които са идеални в комбинация с чаша пенливо вино cava.
Уличната храна на Неапол
Столицата на италианската Кампания е дестинация, която не се нуждае от представяне за любителите на храната. Все пак имай предвид, че тук не навсякъде можеш да хапнеш вкусно. Най–добре е да попиташ местните за препоръки за конкретни места. А какво да опиташ? Пица, разбира се! Типичната неаполитанска пица се приготвя от дълго зряло тесто и се пече в пещ на дърва. По краищата ѝ можеш да видиш изпечените въздушни мехурчета. Класическите пици са: пица „Маргарита“ с много доматен сос и биволска моцарела, както и типичната за Неапол пица „Маринара“ без сирене. Ако тези не ти хващат кулинарното око, имаш огромен избор от други комбинации и вкусове в местните пицарии.
Както знаеш, не всички пици са еднакви! Ако искаш да разбереш къде да откриеш най–вкусните пици в Неапол, прочети нашата статия „Неапол – ето къде да опиташ най–добрата пица“.
Тук можеш да опиташ уникалните за региона ястия като: паста с картофи и сирене, известна като pasta e patate; ragù napoletano – доматен сос със свинско и говеждо месо, или le polpette – кюфтета от кайма с кедрови ядки, стафиди и зелен магданоз. Не пропускай да опиташ и неаполитанска улична храна. Препоръчваме ти пържените и мазни, но невероятно вкусни ястия, като crocchè di patate (панирани картофени крокети със сирене и яйца), frittatine di pasta – пържени спагети с бекон, сирене и сос, frittata di patate – палачинки с картофено пюре, шунка и сирене или класическите arancini – панирани оризови топчета, пълни със сирене, месо или зеленчуци. Не забравяй и морските дарове, като например o’cuoppo или fritta mista с пържени морски дарове, както и frutti di mare.
Пожелаваме ти неустоими кулинарни изживявания!