Forum Romanum w Rzymie

Нашият континент има хилядолетна история, богата на събития. Така например основите на цивилизацията са създадени от гръцката и римската култури, като не липсват и войните (особено през миналия век). Днес Европа е континент с много съвременни държави, създаващи пъстра мозайка от култури и обичаи.

Всичко това прави Европа любима дестинация за хиляди туристи. Във всяко кътче на нашия континент можеш да откриеш красиви пейзажи, величествени паметници, недокоснати планини и гори, китни села и световно известни градове и мегаполиси.

Най-важното, което трябва да знаеш за Европа

Европа, един от седемте континента, граничи с Атлантическия океан, Средиземно море, Азия (границата е Уралските планини) и Северния ледовит океан. В Европа можеш да видиш разнообразни пейзажи, включително планински – из Алпите, Карпатите, Пиренеите, както и множество реки като Волга и Дунав, а и низини. Европа е полуостров, заобиколен от морета и заливи.

Състои се от 47 държави, 44 от които са изцяло в Европа и 3 частично в Азия (Русия, Турция, Казахстан). На континента се говорят много езици, включително английски, немски, френски, испански, италиански и руски, както и много по-малки езици и диалекти.

Париж
Париж © iStock

Европейската култура е богата и разнообразна, за което допринасят много исторически периоди, през които творят изключителни художници и мислители, сред които Леонардо да Винчи, Гьоте, Достоевски, Бетовен, Моцарт, Шекспир, Кант.

Историята на Европа обхваща античността – гръцката и римската цивилизации, средновековието с феодализма, кръстоносните походи, Ренесанса, барока, Просвещението, до 19. и 20. век с Наполеоновите войни, двете световни войни, колониализма и деколонизацията.

Берлин
Берлин © iStock

След Втората световна война Европа преживява промени, сред които създаването на Европейския съюз и развивайки икономическо и политическо сътрудничество. Европейското наследство оказва огромно влияние върху развитието на изкуството и науката и до днес.

Лондон
Лондон © iStock

Топ атракции в Европа – какво да видиш

Забележителности, известни в цял свят

 • Колизеумът в Рим, Италия: известен и като Флавиевия амфитеатър, е построен през 1. век сл. н е., като побира до 70 000 зрители, а някога бил място за епични гладиаторски битки.
 • Акрополът на Атина, Гърция: хълм с важни древни храмове, сред които Партенона – символ на гръцката класическа епоха.
 • Стоунхендж в Англия: праисторически паметник от неолита, състоящ се от огромни камъни, подредени в кръг.
 • Замъкът “Нойшванщайн” в Германия: приказна резиденция, построена през 19. век, символ на немския романтизъм.
 • Айфеловата кула в Париж, Франция: тя е символ на Париж, построена за Световното изложение през 1889 г., от която се разкриват красиви гледки към града.
 • Базиликата “Свети Петър” във Ватикана: един от най-важните християнски храмове, седалище на папата, открояващ се с величествената си архитектура и произведения на изкуството.

Приказни градове

Санторини
Санторини © iStock
 • Санторини, Гърция: остров в Егейско море, известен със своите бели сгради със сини покриви, изящни залези, невероятни плажове, китни лозя и несравнима местна кухня.
 • Чинкуе Тере, Италия: пет живописни села на лигурийското крайбрежие, свързани с мрежа от пътеки, с изглед към морето, скали и лозя.
 • Халщат, Австрия: крайезерен град в Алпите, известен със своите исторически вили, църквата “Свети Петър” и околните планини.

Природна красота

Фиордите в Норвегия
Фиордите в Норвегия © iStock
 • Фиордите в Норвегия: впечатляващи пейзажи на западния бряг с фиорди като Geirangerfjord и Nærøyfjord, и двата в списъка на ЮНЕСКО.
 • Алпите в Швейцария: рай за туристи и скиори с алпийски села и езера като Женева и Леман.
 • Ла Палма, Испания: „Исла Бонита“ на Канарските острови, известен със своите вулканични образувания, плажове, гори и невероятните условия за наблюдение на звезди.

Европейска кухня – за всекиго по нещо

италианската паста
италианската паста © iStock

Европейската кухня предлага както изискани, така и прости ястия. Месото, включително говеждо, свинско и пилешко, е обичайна съставка, а рибата и морските дарове са популярни в страните по крайбрежието. Европа е известна с разнообразието си от хляб (напр. френски багети и немски черен хляб), и сирена като камамбер и пармезан. 

Вогѐзите, Франция
Вогѐзите, Франция © iStock

Сред тестените ястия се открояват италианската паста, полските кнедли и френските палачинки. Супите имат ключова роля – френската лучена супа, испанското гаспачо и италианското минестроне са сред легендарните примери тук. Има и сладки изкушения като белгийския шоколад, австрийската торта Захер или италианското тирамису. 

Дегустацията на различни спиртни напитки и бири, особено вина във Франция, Италия и Испания, е съществена част от кулинарното изживяване. Ако си сред ценителите на вкусната кухня, определено не пропускай кулинарните фестивали като Fête de la Gastronomie във Франция или Gelato Festival в Италия.

Традициите и фестивалите в Европа, които да не пропускаш

Европейските фестивали са ключов елемент в културния и социалния живот, като и до днес те съхраняват уникалните традиции на континента. Някои от най-популярните събития са:

Карнавалът във Венеция
Карнавалът във Венеция © iStock

Do najpopularniejszych, znanych na całym świecie tradycyjnych zabaw możemy zaliczyć:

 • “Ла Томатина”, Буньол, Испания: фестивал на битката с домати през август, чиято традиция датира от 1945 г.
 • “Октоберфест”, Мюнхен, Германия: най-големият бирен фестивал, продължаващ от септември до октомври, с дегустация на бира и традиционна храна.
 • Карнавалът във Венеция, Италия: фестивал с маски и костюми, създаващи магическа атмосфера.
 • Up Helly Aa, Шетланд, Шотландия: януарски фестивал на огъня и викингите, с парад на викингите и опожаряване на макет на кораб.
 • Bolludagur, Исландия: ден на сладките кифлички, отбелязван в понеделник преди Пепеляна сряда.

Пътуване из Европа – какво трябва да знаеш

Пътуването из Европа е лесно и достъпно благодарение на различните видове транспорт и достъпните връзки с повечето страни. Перфектен пример е Eurail – мрежа от пътнически влакове, управлявани от различни европейски железопътни компании. С билет Eurail можеш да пътуваш с влак в много страни. Можеш да избереш различни билети, в зависимост от броя на дните, които пътуваш, и страните, които искаш да посетиш.

Акропол в Атина
Акропол в Атина © iStock

Европа също се обслужва от много нискотарифни авиокомпании, които предлагат достъпни цени на самолетните билети.

Автобусите и микробусите са популярно средство за транспорт между градове и държави в Европа. FlixBus и Eurolines са две известни компании, предлагащи автобусни превози на континента.

Колата под наем може да е добро решение, ако планираш да посетиш по-малко достъпни места или да пътуваш в селски райони. Все пак трябва да знаеш, че някои европейски градове имат ограничения за влизане на автомобили в центъра и високи такси за паркиране.

В някои региони са популярни велосипедите, тротинетките и скутерите под наем, с които можеш да разгледаш местните забележителности по екологичен и необичаен начин.

Парк Вигеланда в Осло
Парк Вигеланда в Осло © iStock

Кога е най-подходящото време за пътуване из Европа

Ако планираш екскурзия из Европа, то имай предвид, че лятото е популярно време за пътешествия, особено в средиземноморските региони. Тогава обаче са характерни високите температури и многото туристи. Пролетта и есента са по-топли месеци с по-малко наплив на туристи и по-ниски цени. Зимата е идеална за пътувания до алпийските ски региони и градовете с коледни базари.

Виж нашите статии за Европа


Instagram

Търсиш конкретно място?