Броени часове ни делят от изпращането на 2021, година изпълнена с новости и приключения. Тръпнейки в очакване да разберем какво ни е подготвила 2022 г. откъм пътешествия и емоции, решихме да ти споделим кои бяха най-посещаваните градове през изминалата година – интересна информация за всички пътешественици и колекционери на спомени. А кой знае, може точно в този списък да откриеш следващата дестинация, към която да се отправиш много скоро.

Travel medium показват тази любопитна статистика, базирайки се на реални числа и посетители. Ето и кои са най-посещаваните градове:

1. Банкок, Тайланд – 22 млн.

istock 612380726 1
Гранд Палас, Банкок Тайланд © iStock

Тайланд е една от най-любимите дестинации на тези, които са успели да се докоснат до прелестите на тази богата, откъм природа и култура, държава. В същото време, страната е начело в списъка на всеки един пътешественик, който все още не е пътувал до там. Всичко обаче започва и приключва със столицата на Тайланд – Банкок. Този град определено трябва да бъде видян поне веднъж в живота. Като вземем предвид огромния интерес към Тайланд като туристическа дестинация, изобщо не сме изумени от първото място на Банкок в класацията.

2. Париж, Франция – 19 млн. и 100 хил.

istock 514717188 1
Айфеловата кула, Париж© iStock

Великолепна смесица от романтика, култура, мода, изкуство и невероятна храна – това и много повече е Париж. Въпреки че остава на второ място, той е предпочитана дестинация за двойки, приятели и семейства. Столицата на Франция може да зарадва всеки с нещо уникално и незабравимо – от красиви гледки до вкусни кроасани и запомнящи се изживявания. За тези, които все още се чудят дали популярният туристически град заслужава специално внимание, им предлагаме да прочетат „10 причини да се влюбиш в Париж“– а именно защото градът на любовта и модата трябва да бъде в списъка на всеки заклет пътешественик.

3. Лондон, Великобритания – 19 млн. и 90 хил.

istock 957174246 1
Лондон © iStock

Както забелязваш Лондон и Париж са в сериозна борба за второто място. Интересното е, че през миналата година английската столица се е преборила за първото място, но през 2021 г. Париж се изкачва нагоре по стълбичката. Доброто съчетание между готическа архитектура и модерно влияние със сигурност ще очароват всеки, който реши да посети Лондон. Много от пътуващите обаче смятат Лондон за една от най-скъпите дестинации. Това е известен факт, но всъщност можеш да се насладиш на кратко градско приключение с доста по-малко средства. Виж интересната ни статия : „13 безплатни места, които да посетиш в Лондон.“

4. Дубай, ОАЕ – 16 млн.

istock 1280711022 1 1
Дубай © iStock

Дубай – чудото на новото време. Един от най-бързо развиващите се мегаполиси, който само за около 40 години се превърна в този изумителен град. Въпреки че потокът от туристи е засилен, почти целогодишно, Дубай е дестинацията, която заслужава вниманието на абсолютно всеки. Ако скоро пътуваш до там, ще имаш възможността да отидеш на Експо 2020 Дубай – едно от най-големите и впечатляващи изложения в световен мащаб. Повече за мегаполиса, можеш да научиш в ето тази статия : „Дубай – 10 факта, за които дори не подозираш“.

5. Сингапур – 15 млн.

istock 1022246690 1
Сингапур © iStock

„Зелен“, модерен и иновативен Сингапур е град, който е проектиран с мисъл за бъдещето. Островният град-държава е любимо място на тъй наречените „travelling foodies“ – пътешественици, които избират следващата си дестинация, главно заради традиционната кухня, която могат да опитат там.

6. Куала Лумпур, Малайзия – 14 млн.

istock 496633262 1
Статуята и входът на пещерите Бату близо до Куала Лумпур, Малайзия. © iStock

Благодарение на мултикултурната смесица от малайска, китайска и индийска общност, в града има редица забележителности, които се открояват сред блестящите небостъргачи. Пещерите Бату, който са съвсем близо до Куала Лумпур, са една от най-посещаваните туристически дестинации в цяла Азия.

7. Ню Йорк, САЩ – 13 млн. и 600 хил.

istock 1169074379 1
Статуята на свободата, Ню Йорк. ©iStock

Пътешествие като на филм! Всичко, което някога сме гледали в големите филмови продукции, всъщност е реалност и Ню Йорк е чудесното доказателство за това. Ако скоро ще пътуваш до там, ти препоръчваме да си отделиш поне 3 дни, за да се докоснеш до всички забележителности и да усетиш атмосферата на града – заслужава си.

8. Истанбул, Турция – 13 млн. и 400 хил.

istock 1283504873 1 1
Истанбул по изгрев ©iStock

Ако досега си отлагал посещението на Истанбул, поради една и друга причина, ти гарантираме, че веднъж щом стъпиш там, ще искаш да се върнеш отново и отново. Истанбул е град, който със сигурност не може да бъде опознат за един уикенд, но ако прекараш времето си разумно, ще можеш да видиш и да се насладиш на повечето забележителности. Не сме изненадани, че Истанбул е в ТОП 10 – градът преплита в себе си историческо, културно и религиозно наследство, съхранявано през вековете.

9. Токио, Япония – 13 млн.

istock 1131743616 1
Токио по залез ©iStock

Ако има град, който идва от бъдещето – то това определено е Токио, столицата на Япония. Интелигентна електроника и удобни технологии движат и определят високия стандарт на живот. Но все пак под технологичния свят се крие зеленина и духовност, които всъщност са в основата на японската култура.

10. Анталия, Турция – 12 млн. и 400 хил.

istock 1020742500 1
Анталия ©iStock

Завършваме класацията с Анталия – перлата на Турската Ривиера. Градът е романтично място, подходящо за бягство от реалността, предлагайки на своите посетители средиземноморско крайбрежие, запазени стари квартали и реставрирани османски къщи. Анталия е чудесен избор за лятна почивка или дори екскурзия извън сезона за няколко дни.

Е, това бяха ТОП 10 на най-посещаваните градове за 2021. Със сигурност някои от тях са те изненадали с присъствието и позицията си, а други – не чак толкова. Надяваме се, че ще добавиш поне един от тях в списъка си за следващата година, а ако търсиш още идеи за приключения – виж последната статия в нашия блог: „8 идеи за мечтано пътешествие през 2022“.


FAQ

Instagram

Търсиш конкретно място?